نقد و بررسی فیلم سینمایی ۲۳ نفر

فیلم سینمایی ۲۳ نفر یکی از فیلم‌ها تحسین‌شده و پرسروصدای سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر است که از یک داستان واقعی ساخته شده است.

در جشنواره فیلم فجر امسال فیلم های زیادی بر اساس مستندات و داستان های واقعی ساخته شده بودند. از فیلم تختی که روایت سه دوره از زندگی این قهرمان کشتی بود تا فیلم بنفشه آفریقایی که بر اساس یک زندگی واقعی ساخته شده و همچنین فیلم سینمایی ۲۳ نفر که روایتی مجدد از دوران اسارت و قهرمانی ۲۳ نوجوان در هشت سال دفاع مقدس است. درباره این ۲۳ نفر تا کنون هم کتابی نوشته شده و هم مستندی ساخته شده است، این فیلم نیز برشی از سال های اسارت قهرمان های داستان است. فیلم ارزنده ای که تصویر جدیدی از جبهه جنگ را بدون کشتار و سلاح نشان می دهد و از قلب وحدت و ایستادگی ۲۳ نوجوان ایرانی در اسارت نیروهای عراقی صحبت می کند.

فیلم سینمایی ۲۳ نفر یک فیلم دفاع مقدسی برای نسل جدیدی است که از مفاهیم دوران جنگ و جبهه چیزی نمی دانند و روزگارشان در فضایی کاملا متفاوت با آن سال ها می گذرد. روایت آرمان و مقاومت در برابر ایدئولوژی است که شاید رنگ و بوی آن برای نسل امروزی عوض شده باشد اما مفهومش یکی است و این فیلم یادآوری بسیار خوبی برای پاسداشت این مفاهیم است.

متفاوت بودن فیلم سینمایی ۲۳ نفر با دیگر فیلم های ژانر دفاع مقدس یکی از ویژگی های خوب این فیلم است که مخاطب را تا تیتراژ پایانی روی صندلی نگه می دارد. همچنین جذابیت های ایفای نقش نوجوانان که بازیگران تازه کاری هستند، دیالوگ های خوب و استاندارد آن ها که متناسب با سن و زادگاهشان با لهجه های خاصی بیان می شود، ایفای نقش واقعی ۲۳ نفری که حالا هر کدام بیشتر از پنجاه سال و شصت سال دارند و تقابل آن ها در سکانس آخر با زندان بان آزاده شان از ویژگی های بسیار خوب دیگر فیلم بیست و سه نفر است.

همچنین خاطره انگیزی و یادآوری های غرورانگیز این فیلم آن را تبدیل به فیلمی ملی و خانوادگی کرده است که حتی اگر در اکران عمومی مورد بی مهری قرار بگیرد اما پخش مناسبتی آن در دوران های مختلف از شبکه های صدا و سیما کارگردان و عوامل را به هدف می رساند.

فیلم سینمایی ۲۳ نفر

یک نشست خبری باشکوه

نشست خبری فیلم سینمایی ۲۳ نفر در پردیس سینمایی ملت که کاخ رسانه ای سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر است با تشویق اهالی رسانه برای ۲۳ نفر بازیگر نوجوان و ۲۳ نفر بازیگر آزاده این فیلم همراه شد. در ابتدای این نشست مهدی جعفری کارگردان درباره اینکه چطور شد به سراغ این موضوع برای ساخت فیلم‌سینمایی رفته است، گفت: جوابش خیلی پیچیده نیست. از چند سال پیش که مستندی درباره آن‌ها ساختم این موضوع در ذهن من هک شده بود و این جزو آرزوهای من شد که یک روز بتوانم فیلم‌سینمایی از روزگاری که این دوستان گذراندند بسازم.

او درباره انتخاب بازیگران این فیلم توضیح داد: مساله مهم این بود که در اقتباس چقدر می‌توانیم به واقعیت وفادار باشیم. بعد از ۱۰، ۱۲ سال رفاقت با این بچه‌ها وظیفه خودم می‌دانستم که تلاش کنم تا فیلمی درست درباره آن‌ها بسازم. از روز اول همه ما نگران بودیم که آیا می‌توانیم بچه‌هایی را پیدا کنیم که بتوانند قصه ما را واقعی بازی کنند.

کارگردان فیلم سینمایی ۲۳ نفر تاکید کرد: در واقعیت هم در بین این ۲۳ نفر از گویش‌ها و شهرهای مختلف وجود داشتند. بنابراین خواسته یا ناخواسته طوری این قصه اتفاق افتاده بود که انگار آنها سمبل ایران بودند. ما حدود یک ماه با آن‌ها کار کردیم تا سطح بازی آن‌ها را بهم برسانیم. حدود یک ماه و نیم انتخاب بازیگران طول کشید. در شهرستان‌هایی که می‌خواستیم از آنجا بازیگر داشته باشیم، فراخوان اعلام کردیم.

جعفری در ادامه گفت: بیشتر این شکایات به سمت من بود. آقای رئیسیان حقوق معنوی آن مستند را داشتند. اما منابع تحقیقی من برای ساخت این فیلم فقط آن مستند نبود. اول از همه خودشان بودند که با آن‌ها در ارتباط بودم. دو کتاب دیگر هم منبع ساخت این فیلم بودند. در هر صورت موضوعی که آقای رئیسیان مطرح کردن فقط یک حاشیه بود.

مهدی جعفری- کارگردان درباره صحنه های کلیشه ای جنگی در فیلمش بیان کرد: تمام تلاش مان را کردیم که تقریبا از لحاظ اجرا کلیشه ای برخورد نکنیم.

او درباره اینکه همه ۲۳ نفر شخصیت ها در عالم واقعیت در قید حیات هستند؟ گفت: ۲۲ نفر در قید حیات هستند و فقط یکی از آنها به نام احمد سعادت سال ها پیش از دنیا رفته است.

این کارگردان همچنین درباره برخورد و مواجهه بچه ها در فیلم با افراد واقعی داستان و شباهت چهره آنها اظهار کرد: بچه‌ها تا پیش از فیلمبرداری برخوردی نداشتند و من فقط مستند را به آنها نشان دادم و روز فیلمبرداری از ۲۲ نفر دعوت کردم که به صحنه آمدند. شاید یکی از فاکتور انتخاب ما برای بچه ها شباهت هم بوده است.

جعفری درباره اینکه چرا از اسامی واقعی ۲۳ نفر در فیلم استفاده نشده است، توضیح داد: خیلی سخت بود که از اسامی واقعی ۲۳ نفر در فیلم استفاده کنیم زیرا دردسرهایی برای ما ایجاد می کرد بنابراین اجازه گرفتم و آنها هم بزرگواری کردند و اجازه داند تا اسم ها را در فیلم عوض کنیم.

او اشاره کرد: این اولین اکرانی است که ۲۲ نفر شخصیت واقعی داستان فیلم را می بینند و آن هم با اهالی رسانه بوده است.


نظر شما چیست؟

ایمیل شما منتشر نخواهد شد

از اینکه نظرتان را با ما در میان می‌گذارید، خوشحالیم

filimo the north pole