انیمه نائوشکا از دره باد (۱۹۸۴) بر اساس مانگایی به همین نام ساخته شده است. این انیمه اثری علمی تخیلی به نویسندگی و کارگردانی هایائو میازاکی است که موسیقی آن را جو هیسایشی تنظیم کرده. ماجرای این انیمه بسیار دلنشین و لذتبخش است و محیطی منحصربهفرد با موضوعاتی جالب را بررسی میکند. شخصیتها در انیمه نائوشکا از دره باد به درستی ساخته و پرداخته شده و برای مخاطب دوستداشتنیاند، ماجرای این انیمه میتواند برای مخاطب با هر سنی تماشایی و گیرا باشد. اشاره انیمه نائوشکا از دره باد به پسا آخر زمان و مریض احوال شدن زمین و بهوجود آمدن حشراتی عظیمالجثه بسیار قابل تامل و شاید برای آدمهای دغدغهمند و علاقهمند به محیط زیست، ملموس باشد.
خلاصه داستان انیمه نائوشکا از دره باد
داستان انیمه نائوشکا از دره باد ماجرای شاهزاده خانم جوانی است که در دورانی پسا آخر زمانی زندگی میکند و وظیفه دارد تا از دره خود مراقبت کند؛ دره باد درگیر خاکی مسموم شده که حاصل تمدن و آسیبهایی است که انسانها به زمین وارد کردهاند. نائوشکا وظیفه دارد تا دره باد را از این مسمومیت نجات دهد ضمن اینکه موظف است از دره خود در برابر حمله تولمکیان جنگ طلب نیز دفاع کند. در این داستان به وضوح میبینیم که دنیا رو به ویرانی رفته و جنگ سیاره زمین را نابود کرده و در نتیجه اینها خاک مسموم شده و قارچهایی از آن میروید که هاگهای سمی را به هوا پرتاب میکند. به جهت پراکنده شدن هاگهای سمی در هوا، تنفس برای انسان کشنده و زیست برای گیاهان غیر ممکن شده است.
همچنین دره باد توسط حشرات جهش یافته بزرگی محافظت میشود که نسبت به انسانها خشمی عجیب دارند و تحریک نفرت آنها باعث حملهور شدنشان به محیط زندگی اهالی دره باد میشود. نائوشکا برای کنترل کردن این حشرات عظیم روش هیپنوتیزم را خلق کرده و از این روش بارها جواب گرفته است. اما تولمکیان، که جنگجویی غول پیکر را کشف کردهاند، یک سلاح زنده کشتار که قرنها پیش جهان را ویران کرد، و آنها قصد دارند با آن جنگل را بسوزانند بلکه قارچها را نابود کرده و محیط دره باد را سالم کنند، اما همهچیز طور دیگری پیش میرود و خطر تا فاصله یک قدمی دره پیشروی میکند و حالا تنها نائوشکاست که با قلب مهربان و ذهن قدرتمندش ممکن است راهحلی پیدا کند.
ماجرای ساخت انیمه
استودیو جیبلی یکی از تولید کنندههای مهم است که حتی انیمههای بد یا متوسط آن نیز ارزش تماشا دارد؛ نائوشکا از دره باد دومین انیمه بلند میازاکی پس از قلعه کالیوسترو در سال ۱۹۷۹ بود. داستان انیمه نائوشیکا از دره باد از داستان ادیسه هومر و همچنین یک داستان عامیانه ژاپنی به نام شاهزاده خانم عاشق حشرات، الهام گرفته شده است.
این انیمه سالها پس از جنگهای هستهای را نشان میدهد که تمدن مدرن نابود شده و حشرات جهش یافته و زمین بسیار نامرغوب و کم حاصل است. این انیمه با به نمایش گذاشتن قهرمانش شروع میشود که در حال کاوش و جستجو روی پوسته رها شده یک اهم است، جانوران بزرگ و حشرهمانندی که در زمین پرسه میزنند و در هنگام خشم انسانها را به وحشت میاندازند، جستجوی او با شنیدن تماسی برای کمک از لرد یوپا، دوست عزیزی که توسط یک اهم زنده تعقیب میشود، به پایان میرسد.
نائوشیکا برای دور کردن اهم، به هیچ وجه از خشونت استفاده نمیکند بلکه با هیپنوتیزم او را از محیط دور و به سمت سرزمین حشرات هدایت میکند. لرد یوپا به شدت تحت تاثیر این اقدام نائوشیکا قرار میگیرد و شگفت زده میشود.
لرد یوپا از سفری که برگشته اخباری دارد که برای اهالی دره باد خوشایند نیست؛ او به پدر نائوشیکا، که پادشاه دره باد است اطلاع میدهد که تمام دهکدههایی که پیدا کرده توسط جنگلهای سمی ایجاد شده توسط جنگها و آلودگی بشر ویران شدهاند. دره باد تنها قلمرو امن از جنگل است که توسط جنگل مقدسی از درختان با خواص ویژه محافظت میشود. هنگامی که کوشانا و کوروتووا از تولمکیا با ارتشی به دره باد حمله میکنند، پادشاه را میکشند و دره را اشغال میکنند، امنیت و نحوه زندگی مردم دره باد به خطر میافتد. کوشانا حتی شاهزاده خانم را مجبور میکند تا با او در یک ماموریت خطرناک برای نابودی اهم و خود جنگل سمی همراه شود.
نائوشکا از دره باد بسیار شبیه به انیمه پرنسس مونونوکه است؛ هر دو این انیمهها به بررسی تخریب و حفاظت از محیط زیست و شر خشن و بیمعنای جنگ میپردازند. با این حال، اینها ایدههایی هستند که میازاکی حتی در انیمههای سبکتر و نشاطبخشتر خود نیز به آن میپردازد. ستایش طبیعت و نکوهش جنگ را ما در انیمههای دیگر این مرد خلاق نیز میبینیمگ؛ مثل انیمه توتورو که روح جنگل را با کودکی بازیگوش آشنا میکند و یا انیمه باد برمیخیزد و قلعه متحرک هاول که از تاثیرات نخرب جنگ ماجرایی را روایت میکنند.
نکته دیگر اینکه میازاکی در سال ۱۹۴۱ به دنیا آمد و در ژاپن پس از جنگ بزرگ شد و در اوتسونومیا زندگی کرد و بمباران را دید! همین تجربه از زندگی در جنگ باعث شد تا اغلب الهامهای او برای تولید انیمه از همین فضا سرچشمه بگیرد. از آنجایی که همه ما جنگ را یا در فیلمها دیدهایم یا از تاثیرات مخرب آن در زندگی نصیبی بردهایم، تماشای انیمههای میازاکی برایمان ملموس و قابل درک است. این نکته مهم است که انیمههای میازاکی نیهیلیستی یا بیهوده تیره و تار نیستند. شخصیتهای انیمههای او رنج، خشونت و از زجر فراغ را تاب میآورند، اما این سختی همیشه یک آسانی در ادامه به همراه دارد. همیشه امیدی در انتهای تاریکیها میدرخشد، و معمولاً هر کاراکتر برای پایان دادن به تاریکی روزگار سختش در تلاش است.
نقد و بررسی انیمه نائوشکا از دره باد
جلوههای بصری این انیمه در مقایسه با دیگر انیمههای استودیو جیبلی از کیفیت معمولیتری برخوردار است که این قضیه با توجه به اینکه نائوشکا از دره باد دومین انیمه این استودیو است قابل توجیه است. موسیقی اصلی این اثر که توسط جو هیسایشی آهنگسازی شده بسیار خوب است، اگرچه به اندازه تلاشهای بعدی او چشمگیر نیست. البته که این مقایسه بسیار سلیقهای است اما در برخی قسمتها انیمه بهخصوص همان اوایل قصه که یک اهم به دنبال یوپا افتاده، موسیقی که روی این صحنه قرار گرفته شبیه موسیقی ویدیو گیمهاست تا یک انیمه از استودیو جیبلی!
امتیازهای سایت های معتبر سینمایی برای Nausicaä of the Valley of the Wind
- میانگین امتیاز کاربران در سایت IMDB آیامدیبی: ۸ از ۱۰
- میانگین امتیاز منتقدان در سایت راتن تومیتوز: ۸۹ درصد
- میانگین امتیاز بینندگان در سایت راتن تومیتوز: ۹۰ درصد
- میانگین امتیاز منتقدان در سایت متاکریتیک: ۸۶ درصد
- میانگین امتیاز بینندگان در سایت متاکریتیک: ۸.۵ از