انیمه دنیای مخفی آریتی (۲۰۱۰) به کارگردانی هیروماسا یونهبایاشی و نویسندگی هایائو میازاکی و در ژانر فانتری در استودیو جیبلی تهیه شده است. موسیقی گوشنواز این انیمه اثر سسیل کوربل است. انیمه دنیای مخفی آریتی در سال ۲۰۱۰ موفق شد عنوان پرفروشترین انیمیشن ژاپنی را نصیب خود کند؛ در همین سال بود که نقدهای مثبت فراوان و جوایزی نیز به این اثر تماشایی تعلق گرفت. این انیمه بر اساس کتابی از ماری نورتون به نام The Borrowers است و به ما نشان میدهد که زندگی آدمی تا چه حد با لوازم و محیطهای غیر ضروری و بدون استفاده پر شده و همین غیر ضروریهای زندگی ما، میتواند رویایی برای دیگری باشد؛ که مشخص میکند گاهی با قدرناشناسی، در میان انبوهی از شلوغی ناشی از عدم نیاز نشستهایم و نمیدانیم.
خلاصه داستان انیمه دنیای مخفی آریتی
آریتی یک دختر نوجوان است که مشتاق ماجراجویی است؛ او و خانوادهاش در مقایسه با آدمهای عادی بسیار کوچک هستند و در خانهای با سایز بسیار کوچک زندگی میکنند که در زیر یکی از کمدهای خانهای معمولی است. یک شب که آریتی به همراه پدرش برای تهیه مایحتاجشان به خانه آدمها میروند ناگهان شو، پسر مریض احوالی که به همراه خاله و مستخدمشان در این منزل ساکناند، آریتی را میبیند و همهچیز تغییر میکند. این دیدار برای آریتی آغاز هیجانی بزرگ است و برای خانوادهاش شروع یک مسیر پرخطر.
به مرور زمان آریتی با شو دوست میشود اما زندگیشان دستخوش تغییر و جابجایی غیرمنتظرهای میشود که مطلوب هیچکدام از اعضای خانواده آریتی نیست؛ اما این آشنایی اشتیاقی در دل شو میریزد که روزگار پرملال بیماریاش را تحملپذیر و راحت میکند.
شو و آریتی از دنیای یکدیگر برای هم میگویند و شانههای شو برای آریتی نردبانی بلند میشود که وسعت و زیبایی دنیای آدمها را برایش به نمایش میگذارد.
مرور انیمه دنیای مخفی
وقتی صحبت از کیفیت اثر و آموزندگی یک انیمه میشود، میبینیم که استودیو جیبلی مثل ستارهای پر نور در این عرصه میدرخشد؛ هرچند در زمینه تولید انیمیشن نمیتوان پیکسار را نادیده گرفت اما تفاوت قصههای جیبلی و منظرههای آن با آنچه پیکسار تولید میکند مانند تفاوت عسل طبیعی با عسل صنعتی است. انیمههای استودیو جیبلی ارگانیگ و دستی است و با فاصله برتر و تماشاییتر از بهترین انیمیشنهای روز دنیاست.
چندین نسل از کودکان بر اساس کتابهای مری نورتون در مورد آدمهای کوچولوی شیرینی که زیر کف خانههای بریتانیایی خانه دارند و با قرض گرفتن مایحتاج سادهشان از ساکنان عادی زندگی میکنند، بزرگ شدهاند. آنها هیچ قدرت خاصی ندارند و به هیچ وجه دزد نیستند و فقط چیزهایی بسیار کوچک و به اندازه نیازشان را قرض می گیرند؛ مثلاً یک سنجاق کلاه قدیمی یا یک حبه قند.
اولین کتاب مری تورتون در سال ۱۹۵۲ با تحسین قابل توجهی منتشر شد، پنج سال قبل از اینکه ریچارد متسون از همان ایده برای رمان مشهور و فیلم ترسناکش به نام «مرد کوچک شده باورنکردنی» استفاده کرد. در داستان متیسون، یک مرد در حومه شهر، پس از قرار گرفتن در معرض تشعشعات هستهای، به طور پیوسته کوچک میشود تا اینکه مجبور میشود ابتدا در خانه عروسک و سپس در جعبه کبریت در زیرزمین زندگی کند و با سنجاقی که مانند شمشیر آن را در دست میگیرد، عنکبوتها را دفع میکند. اما در انیمه دنیای مخفی آریتی، آدم کوجولوها نسلی متفاوت از انسانهاست.
نقد و بررسی انیمه دنیای مخفی آریتی
شروع انیمه دنیای مخفی آریتی با یک موسیقی دلنشین پیش میرود که خبر میدهد از قصهای گیرا و ماجرایی بهشدت تماشایی. همانطور که از استودیو جیبیلی انتظار میرود فصای این انیمه سراسر با جزییات دقیق و رتگهای سرزنده طراحی شده؛ هنگامی که در صحنهای شو را آرمیده روی چمنهای سبز میبینیم درحالیکه تیغ آفتاب هنوز کُند نشده، به راحتی میشود عطر باغچه و گرمای خورشید را احساس کرد؛ منظرههای ملموس در این اثر نیز همچنان برقرار است.
علاوهبر این دیالوگهای شو از همان ابتدای مسیر انیمه را مشخص میکند و خط داستانی آن را شکل میدهد. در ابتدا ممکن است مسیر داستان انیمه را عجیب و مشت قصه را بسته ببینیم اما چیزی به طول نمیانجامد که مشت قصه باز میشود و داستان به نرمی اما با جذابیت به همان مسیری که شروع کرده ادامه میدهد. آنچه هیجان انیمه آریتی را از باقی داستانهای آدم کوچولوها جدا میکند این است که داستان دقیقا از دنیای آدم کوچولوها جلو میرود و تمام تمرکز قصه روی همین زاویه است. ممکن است در ابتدا این نقصان که مسیر اصلی قصه کمی متزلزل است، به چشم آید اما این مشکل در میان هیجان داستان گم میشود.
امتیازهای سایت های معتبر سینمایی برای The Secret World of Arrietty
- میانگین امتیاز کاربران در سایت IMDB آیامدیبی: ۷.۶ از ۱۰
- میانگین امتیاز منتقدان در سایت راتن تومیتوز: ۹۵ درصد
- میانگین امتیاز بینندگان در سایت راتن تومیتوز: ۸۵ درصد
- میانگین امتیاز منتقدان در سایت متاکریتیک: ۸۰ درصد
- میانگین امتیاز بینندگان در سایت متاکریتیک: ۸.۱ از ۱۰