۱۲ تا از بهترین فیلم های جشنواره کن ۲۰۲۱ که منتظر تماشای آن‌ها هستیم

جشنوارۀ کن پس از دو سال به میدان بازگشته و حالا به‌طور رسمی آغاز به کار کرده است. این جشنواره، در سال گذشته به دلیل شیوع ویروس کرونا لغو شد، اما حالا سینمادوستان، روزنامه‌نگاران، فیلم‌سازان، و بازیگران یک‌بار دیگر روی فرش قرمز جشنواره قدم خواهند زد.

فیلم‌های زیادی برای جشنوارۀ امسال معرفی‌شده‌اند که در میان آن‌ها می‌توانیم عناوین جالبی ببینیم. برخی از این فیلم‌ها در طول پاندمی کرونا فیلم‌برداری شده‌اند و برخی دیگر، پیش از آن. در ادامه، به ۱۲ مورد از بهترین فیلم های جشنواره کن ۲۰۲۱ که بیشتر در موردشان کنجکاو هستیم خواهیم پرداخت. برای اطلاعات بیشتر با فیلیمو شات همراه باشید.

جشنواره کن ۲۰۲۳؛ تازه‌ترین خبرها و حاشیه‌ها

فهرست برندگان جشنواره کن ۲۰۲۳

فیلم Ahed’s Knee  (زانوی احد)- بخش مسابقه

فیلم زانوی احد اولین اثر حاضر در لیست ۱۲بهترین فیلم های کن ۲۰۲۱ است. شاید نتوانیم بگوییم که همۀ فیلم‌های نداو لپید (کارگردان فیلم‌های Policeman و The Kindergarten Teacher) به یک اندازه جذاب بوده‌اند، اما چیزی در فیلم‌های او وجود دارد که نظر مخاطب را جلب می‌کند؛ و حالا فیلم جدیدش، زانوی احد، توانسته خودش را به جشنوارۀ کن برساند. این اولین حضور لپید در این جشنواره است.

این فیلم، داستان یک فیلم‌ساز اسرائیلی مشهور را روایت می‌کند که به روستایی دورافتاده می‌رود تا ساخت فیلم جدیدش را شروع کند. اما ازاینجا به بعد، داستان طور دیگری رقم می‌خورد و او در درونش درگیر نبردی تلخ می‌شود.

فیلم Annette (آنت)- بخش مسابقه

پی‌یر لسکیور، رئیس جشنوارۀ کن در میان صحبت‌هایش گفت: «هرکدام از فیلم‌های لئوس کاراکس خودش یک رویداد است.»

و این‌طور که به نظر می‌رسد، فیلم جدید او هم رویدادی است که ارزش صبر کردن را داشته. پس از آخرین فیلم کاراکس ( Holy Motors که در سال ۲۰۱۲ ساخته شد)، آنت جدیدترین اثر اوست که به جشنوارۀ کن راه یافته. درواقع این فیلم قرار بود که در کن ۲۰۲۰ به نمایش دربیاید، اما به دلیل شیوع ویروس کرونا و لغو این رویداد، با یک سال تأخیر وارد دور رقابت شد.

آدام درایور در نقش یک استندآپ کمدین ظاهر شده و ماریون کوتیار نقش همسر او را بازی می‌کند که یک خوانندۀ مشهور اپراست. آنها زندگی رویایی و موفقی دارند، اما با تولد دخترشان آنت، تغییری غیرمنتظره در زندگی‌شان اتفاق می‌افتد، زیرا آنت استعدادی منحصربه‌فرد دارد. سایمون هلبرگ، بازیگر سریال تئوری بیگ‌بنگ (The Big Bang Theory) نیز در این فیلم موزیکال ایفای نقش کرده. فیلم آنت اولین فیلم انگلیسی‌زبان کاراکس است، که بر اساس ترانه‌های گروه آمریکایی Sparks ساخته شده.

فیلم Bergman Island (جزیرۀ برگمان)- بخش مسابقه

طرفداران میا هانسن-لووه شاید بهتر از هرکسی می‌دانند که باید انتظار فیلمی تأثیرگذار از این کارگردان را داشته باشند، دست‌کم آنهایی که دو فیلم آینده (Things to Come) و خدانگه‌دار، عشق اول (Goodbye, First Love) را دیده‌اند؛ و حالا فیلم جدید هانسن-لووه به شکلی غیرمنتظره متأثر از برگمان است.

این فیلم درام که یک نیمه‌زندگینامه به شمار می‌رود دربارۀ فیلم‌سازی است (با بازی ویکی کریپس) که به دوست کارگردان خود (تیم روث) ملحق می‌شود تا برای نگارش یک فیلمنامه به جزیره‌ای در سوئد بروند که برگمان برای ساختن فیلم‌هایی مثل The Seventh Seal و Scenes from a Marriage از آن الهام گرفته بود.

آیا میا واشیکوفسکا و آندرش دانیلسن لی شخصیت‌هایی خیالی فیلم هستند، یا اینکه آدم‌هایی واقعی‌اند؟ فیلم جدید میا هانسن لووه همۀ ما را کنجکاو نگه داشته، چون معمولاً آنچه که در فیلم‌های او اتفاق می‌افتد با انتظارات ما متفاوت است و تمام معادلاتمان را به هم می‌ریزد.

Drive My Car (ماشینم را بران)- بخش مسابقه

آخرین فیلم اقتباسی از داستان‌های هاروکی موراکامی، نویسندۀ معروف ژاپنی، فیلم سوختن (Burning) بود که در جشنوارۀ کن ۲۰۱۸ به نمایش درآمد و حقیقتاً یک شاهکار بود. جدیدترین فیلم ریوسوکی هاماگوچی با عنوان Wheel of Fortune and Fantasy چندین ماه پیش منتشر شد و نظر مخاطبی و منتقدان را به خود جلب کرد. و حالا هاماگوچی فیلم سه ساعتۀ ماشینم را بران (Drive My Car) را با اقتباس از یک داستان کوتاه نوشتۀ موراکامی، به جشنوارۀ کن فرستاده؛ این اثر یکی از متمایزترین فیلم‌ها در لیست ۱۲ فیلم برتر کن ۲۰۲۱ است.

این فیلم دربارۀ یک بازیگر و کارگردان مشهور است که دو سال پیش همسرش را از دست داده و هنوز احوالی آشفته و پریشان دارد. در این میان، او پیشنهاد تئاتر هیروشیما را برای کاگردانی نمایش دایی وانیا می‌پذیرد. با توجه به داستان جذاب این رمان، منتظریم ببینیم که هاماگوچی این بار چگونه می‌خواهد غافلگیرمان کند.

Memoria (مموریا)- بخش مسابقه

جدیدترین اثر اپیچاتپونگ ویراستاکول، پس از فیلم گورستان شکوه (Cemetery of Splendor) که در سال ۲۰۱۵ ساخته شد، یک سال پیش به جشنوارۀ کن ۲۰۲۰ معرفی‌شده بود که با لغو آن، به جشنوارۀ امسال رسید. این اولین بار است که ویراستاکول فیلمی را خارج از کشورش تایلند فیلم‌برداری کرده. او فیلم جدیدش را با رویکردی سوررئال و در کشور کلمبیا ساخته است و تیلدا سوینتون نقش‌آفرینی درخشانی در آن دارد.

این فیلم، روایتگر داستان زنی است که در حال سفر به بوگوتاست و دچار سندرومی شده که باعث می‌شود صداهای عجیبی در سرش بشنود. وقتی‌که او در حومۀ شهر ساکن می‌شود، این صداها بلندتر و عمیق‌تر می‌شوند و او تصمیم می‌گیرد که از آنها سر دربیاورد. جالب است بدانید که این فیلم انگلیسی‌زبان محصول مشترک کشورهای انگلستان، فرانسه، مکزیک، تایلند، آلمان و کلمبیاست.

Mothering Sunday  (یکشنبه‌های مادرانگی)- بخش پریمیر کن

دو سال پس از نمایش فیلم دختران خورشید (Girls of the Sunاوا هوسون دوباره به میدان بازگشته است. این فیلم که سومین اثر اوست با اقتباس از رمانی با همین نام نوشتۀ گراهام سوییفت ساخته شده. داستان رمان سوییفت که در سال ۲۰۱۶ به چاپ رسید، مربوط به دوران پس از جنگ جهانی اول و دربارۀ خدمتکاری جوان است که در انگلستان زندگی می‌کند و با یکی از نجیب‌زادگان رابطۀ احساسی طولانی‌مدتی دارد، و حالا این رابطه دارد به‌پایان خودش نزدیک می‌شود. داستان سوییفت حالا به درامی جذاب و دیدنی تبدیل شده.

فیلمنامۀ این اثر را آلیس برچ نوشته است و گروهی از بهترین بازیگران در آن حضور دارند: اودسا یانگ (بازیگر فیلم شرلی) در نقش جین، و جاش اوکانر در نقش معشوق او نقش‌آفرینی می‌کنند. کالین فرث و اولیویا کلمن دیگر بازیگران این فیلم هستند. گرچه یکشنبه‌های مادرانگی نیز مثل دیگر عاشقانه‌های تاریخ، غم‌انگیز و دردناک به نظر می‌رسد، اما روایت داستانی، بازیگران بااستعداد و کارگردانی درخشان این فیلم چیزی فراتر از این برایمان خواهند داشت.

Neptune Frost (نپتون فراست)- سائول ویلیامز و آنیسیا اوزیمن- بخش دوهفتۀ کارگردانان

سائول ویلیامز، شاعر و ترانه‌سرای معروف سیاه‌پوست، این‌بار به سراغ دنیای سینما آمده و اولین فیلم خودش را با الهام از فیلم Slam به کارگردانی مارک لوین ساخته و نگارش بخشی از آن را نیز برعهده داشته؛ ممکن است ویلیامز با ایدۀ فوتوریستی خود جایزۀ فیلم‌ساز فیلم اولی را نیز کسب کند.

فیلم او داستان عاشقانۀ میان یک فراری آفریقایی و یک معدنچی است و درنتیجۀ یکی شدن آنها اتفاقی شگفت‌انگیز رخ می‌دهد. راستی! باید بگوییم که این فیلم، موزیکال است. گرچه فیلم آنت با روایت سوررئال خود قرار است در جشنواره حسابی غوغا کند، اما خب تنها فیلم موزیکال جشنواره نیست. این فیلم با ایدۀ متمایز و جذاب خود وارد بخش دوهفتۀ کارگردانان شده و همین موضوع نشان می‌دهد که می‌توانیم از همین حالا انتظار دیدن یک فیلم درخشان را از ویلیامز در اولین تجربۀ کارگردانی‌اش داشته باشیم.

Red Rocket (راکت قرمز)- بخش مسابقه

رویکرد نئورئالیست شان بیکر نسبت به کاراکترهای غیرمعمولی همیشه تجربه‌ای جذاب را رقم زده؛ چه در Prince of Broadway و فروشندگان کیف‌های تقلبی، Tangerine و قهرمانان زن ترنس، و چه در داستان مادر و دختری The Florida Project. و حالا او با فیلم جدیدش راکت قرمز (Red Rocket) به جشنوارۀ کن ۲۰۲۱ آمده است.

سایمون رکس یک از بازیگر است که پس از سال‌ها به شهر کوچک زادگاهش در تگزاس برمی‌گردد، اما متوجه می‌شود که اهالی شهر اصلاً به او روی خوش نشان نمی‌دهند و نمی‌خواهند او را دوروبرشان ببینند. جالب است بدانید که فیلم بیکر در دقیقۀ ۹۰ به جشنواره رسید و کمپانی A24 که منتشرکنندۀ پروژۀ فلوریدا نیز بود، معتقد است که این کمدی سیاه شانس زیادی در جشنواره دارد.

Souvenir Part II (سوغات/قسمت دوم)- دوهفتۀ کارگردانان

فیلم سوغات، اثر موفق و دیدنی جوانا هاگ، در جشنوارۀ سادنس ۲۰۱۹ به نمایش درآمد، که در آن شاهد بازی‌های درخشانی از آنر سوئینتن برن و تام برک در نقش دوست‌پسر معتاد به هروئینش بودیم. این فیلم باعث شد که نام هاگ بر سر زبان‌ها بیفتد و این موفقیتی بود که او واقعاً استحقاقش را داشت. به همین خاطر، هاگ وقت را تلف نکرد و شش ماه پس از اکران رسمی فیلمش، فیلم‌برداری قسمت دوم آن را شروع کرد.

قسمت دوم فیلم از همان‌جایی شروع می‌شود که قسمت اول به‌پایان می‌رسد. جولی هارت در غم از دست دادن دوست‌پسرش به سر می‌برد و خاطرات تکه‌تکۀ او را مثل یک داستان به هم وصل می‌کند. در بخش ابتدایی فیلم، گوشه‌هایی از تجربۀ جولی در مدرسۀ فیلم‌سازی را می‌بینیم. در نیمۀ دوم، او سعی می‌کند که اولین اثرش را بسازد (هریس هدیکنسون و جو الوین نقش دو همکار دیگر او را بازی می‌کنند که خیلی وقت‌ها متوجه نمی‌شوند جولی دقیقاً چه هدفی دارد.) اگر قسمت دوم فیلم سوغات هم مثل قسمت اول آن باشد، باید منتظر داستان به‌یادماندنی زنی باشیم که جایگاه خودش را در زندگی پیدا می‌کند. فیلم سوغات را می‌توان به‌عنوان بهترین فیلم دنباله‌دار در لیست ۱۲بهترین فیلم های جشنواره کن ۲۰۲۱ معرفی کرد.

Titan (تایتان)– بخش مسابقه

پس از غوغایی که فیلم Raw در سال ۲۰۱۶ میان طرفداران ژانر ترسناک به پا کرد (فیلمی در مورد آدم‌خواری در دنیای معاصر، که تصاویر و صحنه‌هایش باعث شد بعضی از تماشاچیان جیغ‌زنان به سمت درهای سینما فرار کنند) انگار قرار است که ژولیا دوکورنو بازهم غافلگیرمان کند. فیلم جدید او تایتان در بخش مسابقۀ جشنوارۀ کن قرار گرفته است؛ اتفاقی که به‌ندرت برای فیلم‌سازان جوان و به‌ویژه فیلم‌سازان زن می‌افتد.

کمپانی نئون که انتشار فیلم تایتان را برعهده دارد هنوز چیزی در مورد داستان این فیلم نگفته و تنها توضیحی کوتاه دربارۀ معنای عنوان آن ارائه داده است: «فلزی که در برابر گرما و خوردگی بسیار مقاوم است، دارای آلیاژهای مقاومت در برابر کشش بالاست که به دلیل سازگاری بیولوژیکی بارز، اغلب در پروتزهای پزشکی استفاده می‌شود.» البته باید بگوییم که اولین تیزر رسمی این فیلم نیز منتشر شده، که در آن بازهم شاهد فضایی مرموز، عجیب و کنجکاو کننده هستیم؛ یعنی دقیقاً همان چیزی که از دوکورنو انتظار داریم.

آگاته روسل، بازیگر آینده‌دار فرانسوی، و وینسنت لاندن که در سال ۲۰۱۵ برای بازی در فیلم اندازه یک مرد (Measure of a Man) برندۀ جایزۀ جشنوارۀ کن شد در این فیلم حضور دارند. فیلم کوتاه دوکورنو با عنوان Junior در جشنواره کن سال ۲۰۱۱ برندۀ جایزۀ Petit Rail d’Or شده و فیلم Raw جایزۀ FIPRESCI را از آن خود کرد.

Vortex (گرداب)- بخش پریمیر کن

شاید هیچ‌کس نمی‌تواند جشنوارۀ کن را مثل گاسپار نوئه به هیجان بیاورد. هنوز یادمان نرفته که او با فیلم به خلأ وارد شو Enter the) Void) و تکنیک و ایدۀ جسورانه‌اش چه هیاهویی بین تماشاچیان به راه انداخت. اثر دیگر او فیلم بحث‌برانگیز عشق (Love) بود که در سال ۲۰۱۴ ساخته شد. او امسال با فیلم گرداب (Vortex) به جشنوارۀ کن آمده است و انگار همه منتظر هستند ببینید که این بار قرار است چگونه حیرت‌زده شوند.

فیلم او که در طول پاندمی کرونا فیلم‌برداری شد، داستان روزهای پایانی عمر یک زوج میان‌سال با بازی بازیگر معروف ایتالیایی، داریو آرجنتو و هنرپیشۀ سرشناس فرانسوی، فرانسوا لوبران را تعریف می‌کند. فیلم‌های نوئه معمولاً ترکیبی از ترس و درام انسانی هستند. پس اگر علاقه‌مند به چنین ترکیبی هستید، دیدن فیلم‌های این کارگردان آرژانتینی را از دست ندهید.

The Worst Person in the World(بدترین آدم روی زمین)- بخش مسابقه

پانزده سال بعد از اینکه خواکیم تریه سه گانۀ Oslo را با فیلم Reprise در سال ۲۰۰۶ کارگردانی کرد، این فیلم‌ساز نروژی، قرار است جدیدترین فیلم خودش را با عنوان بدترین آدم روی زمین، در جشنوارۀ کن به نمایش دربیاورد؛ فیلمی که برعکس عنوانش دربارۀ عشق است. این فیلم دنبالۀ Oslo August 31th است که در سال ۲۰۱۱ در کن معرفی شد و بازهم سراغ شخصیت‌هایی رفته است که در آستانۀ موفقیتی بزرگ (و یا شاید هم یک فروپاشی) قرار دارند.

در وبسایت ورایتی خلاصۀ داستان فیلم این‌گونه منتشر شده است: جولی که دارد وارد ۳۰ سالگی می‌شود زندگی‌اش را آشفته‌بازاری بیش نمی‌بیند. بسیاری از استعدادهایش تلف‌شده‌اند و دوست‌پسرش آسکل، که یک رمان‌نویس موفق است می‌خواهد که زودتر سروسامانی به رابطه‌شان بدهند. یک‌شب او وارد یک مهمانی می‌شود و آیویند جوان و جذاب را ملاقات می‌کند. مدت زیادی نمی‌گذرد که او از آسکل جدا می‌شود و خودش را در رابطۀ جدیدی قرار می‌دهد و امیدوار است به‌واسطۀ آن، تغییر مثبتی در زندگی‌اش اتفاق بیفتد. اما خیلی زود متوجه می‌شود که شاید خیلی وقت‌ها در تصمیم‌هایش اشتباه کرده است.

رنت رینزو (بازیگر فیلم Oslo August 31th)، آندرس دنیلسن لی (بازیگر فیلم‌های Oslo August 31st Reprise, Personal Shopper)، و هربرت نوردرام (بازیگر فیلم Beforeigners) در این فیلم نقش‌آفرینی می‌کنند. این اثر آخرین عنوان از لیست ۱۲ فیلم برتر کن ۲۰۲۱ است.

نظر شما چیست؟

ایمیل شما منتشر نخواهد شد

از اینکه نظرتان را با ما در میان می‌گذارید، خوشحالیم