سیاه باز فیلمی به کارگردانی حمید همتی و تهیهکنندگی علی قائممقامی، محصول سال ۱۳۹۹ است. این فیلم در سی و نهمین دوره جشنواره فیلم فجر حضور داشت و موضوع آن در ارتباط با شخصی است که در زمینه بیت کوین فعالیت دارد و ناخواسته درگیر ماجراهایی میشود که زندگی اش را تغییر میدهد.
فیلم سیاه باز این روزها در قالب اکران آنلاین در فیلیمو نمایش داده میشود و مخاطبان میتوانند با تماشای این اثر اجتماعی به بخشهای مختلفی از جامعه که درگیر اتفاقات عجیب هستند آگاهی پیدا کنند. افسانه بایگان، شاهد احمدلو، مهدی کوشکی، المیرا دهقانی، علی رهبری، حامد بیسادی، آتیلا پسیانی بازیگران این فیلم سینمایی هستند.
گفتوگو با کارگردان فیلم سیاه باز
گریمهای عجیب افسانه بایگان در زمان تولید این فیلم توجه مخاطبان را به خود جلب کرد و جزو مسائلی بود که باعث کنجکاوی مخاطبان برای تماشای این اثر شد. بایگان در یازده سالگی در فیلم کوتاه بوق کاری از علی علیزاده به ایفای نقش پرداخت؛ ولی فعالیتش در سینما و تلویزیون را در سال ۱۳۶۰ با بازی در مجموعه تلویزیونی پر بینندهٔ سربداران آغاز کرد. یک سال بعد نخستین نقش سینمایی را در فیلم گمشده به کارگردانی مهدی صباغزاده در سال ۱۳۶۴ بهدستآورد و به یکی از پرکارترین بازیگران زن سینمای ایران و سوپراستار در دههٔ شصت تبدیل شد. وی اواخر دهه هفتاد تا اوایل دهه هشتاد به علت شرایط کاری چند سال از سینما فاصله گرفت چون به گفته خودش حتی فراموش شدن برای او بهتر از ماندن به هر قیمتی است.
حمید همتی کارگردان فیلم سیاه باز متولد سال ۱۳۵۷ است و دانش آموخته رشته فیلمسازی است و کارگردانی سیاه باز اولین تجربه کارگردانی او در سینما است. این هنرمند کشورمان در طول سالها فعالیت هنری به عنوان دستیار کارگردان و برنامه ریز فعالیت داشته است. اخلاقتو خوب کن، من و شارمین، بدون اجازه، قفس طلایی، لینا و صبح روز هفتم از جمله فیلمهایی هستند که حمید همتی در آن به عنوان دستیار کارگردان حضور داشت.
سیاه باز فیلمی اجتماعی است که حمید همتی در اولین تجربه کارگردانیاش مقابل دوربین برد و از تجربیات مسعود جعفری جوزانی به عنوان مشاور کارگردان در این پروژه سینمایی استفاده کرد.
شاهد احمدلو که از کودکی در فیلمهای مسعود کیمیایی بازی میکرد و در جوانی کارگردانی آثار مطرحی همچون چند میگیری گریه کنی، را کارگردانی کرده، ایفاگر یکی از نقشهای اصلی این فیلم سینمایی است. پدرش محمدولی احمدلو، بازیگر سینما و از مدیران تدارکات باسابقه سینماست. وی فارغالتحصیل رشته گرافیک از هنرستان هنرهای تجسمی پسران و لیسانس رشته نقاشی دانشکده هنر و معماری بود؛ که به خاطر حضور پدرش در سینما، برای اولین بار در فیلم سرب – ۱۳۶۷ ساخته مسعود کیمیایی بازی کرد و این اولین تجربهٔ او در عرصه سینما بود. پس از آن، در دو فیلم دیگر از آثار مهم کیمیایی نقش آفرینی کرد که در همان سال بازیگر برگزیده منتقدین شناخته میشود و بازیگری را به صورت حرفهای ادامه داد.
او با کارگردانهای مطرحی چون: ساموئل خاچیکیان و ناصر تقوایی همکاری داشته است. وی از سال ۱۳۷۲ با ساخت فیلم کوتاه سیاهی لشکر که برنده چهار جایزه نخست اولین جشنواره جهانی سوره شد، خیلی زود تبدیل به استعدادی درخشان شده و لقب جوانترین کارگردان سینمای ایران به او داده میشود. پس از آن به سراغ فیلمسازی میرود. او فیلمهای کوتاه بسیاری ساخته که تعدادی از آنها موفق به اخذ جوایز از جشنوارههای داخلی و معتبر خارجی نیز شدهاند. شاهد، پس از مدتی تصمیم به ساخت فیلمی داستانی از پشت صحنه یک فیلم گرفت و فیلم پس از سکوت را که پشت صحنهٔ فیلم کاغذ بیخط ساخته ناصر تقوایی بود را ساخت. وی اولین کارگردان ایرانی بود که از پشت صحنهٔ یک فیلم سینمایی، یک فیلم داستانی خلق میکند و مورد استقبال منتقدان و مخاطبان سینما قرار میگیرد.
شاهد احمدلو تاکنون موفق به ساخت پنج فیلم بلند سینمایی شده که اثر اولیه او (چند میگیری گریه کنی) است که برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل و جایزه ویژه هییت داوران برای بهترین کارگردانی از بیست و چهارمین جشنواره فیلم فجر شد. او مجموعهها و فیلمهای تلویزیونی بسیاری را هم کارگردانی کردهاست. مهدی کوشکی بازیگر مطرح تئاتر بعد از حواشی مختلفی که در زندگی شخصیاش ایجاد شد با حضور در این فیلم سینمایی با گریمی متفاوت یکی از نقش های چالش برانگیزش را بازی کرد.
سام قریبیان دیگر بازیگر این فیلم است که به خاطر نام پدرش فرامرز قریبیان توجه مخاطبان را به خودش جلب میکند. سام قریبیان برای اولین بار در سال ۱۳۶۴ مقابل دوربین فیلم سینمایی گردباد به کارگردانی کامران قدکچیان رفت. او جسته و گریخته در دهه ۶۰ و ۷۰ مشغول به فعالیت حرفهای در فیلمهای سینمایی از جمله جدال در تاسوکی به کارگردانی فرامرز قریبیان؛ شکار خاموش به کارگردانی کیومرث پوراحمد و ترانزیت به کارگردانی علی سجادی حسینی بوده است تا اینکه در سال ۱۳۷۶ برای اولین بار به عنوان مجری تلویزیون شروع به فعالیت کرد. وی در سال ۱۳۷۷ پس از اجرای افتتاحیه و اختتامیه جشنواره بینالمللی کودک و نوجوان اصفهان به آمریکا رفت. وی در ایالت کالیفرنیا موفق به دریافت لیسانس کارگردانی سینما و فوقلیسانس مدیریت و اقتصاد سینما شد. وی برای فیلمنامه فیلم گناهکاران، نامزد دریافت سیمرغ بلورین از سی و یکمین جشنواره فیلم فجر شد.
علی قائم مقامی تهیهکننده سیاه باز از تهیه کنندگان قدیمی سینماست که آثار مهمی را در کارنامه کاری خود دارد و با فیلمسازان مطرحی همچون کیومرث پوراحمد و ابراهیم حاتمی کیا همکاری میکند. قائممقامی تهیهکننده، مدیر تولید و مجری طرح سینمای ایران و از نوادگان میرزا ابوالقاسم قائممقام فراهانی است. او از سال ۱۳۷۱ با فیلم سینمایی سجاده آتش فعالیت حرفهای خود را در سینما آغاز کرد.
قائممقامی تنها مدیر تولید سینمای ایران بوده که در جشنوارهها جایزه گرفته است. جایزهای برای حرفه مدیر تولید در سینما در نظر گرفته نشده است؛ زیرا فعالیت مدیر تولید هنری نبوده و بیشتر جنبه مدیریتی دارد اما وی برای اولین بار در سینمای ایران، از ۳ جشنوارهٔ مهم داخلی چون سی و دومین جشنواره فیلم فجر و هشتمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران و شانزدهمین دوره جشن بزرگ سینمای ایران موفق به دریافت جایزه شد و برای مدیریت تولید فیلم چ به دفعات از سوی نهادهای نظامی مورد تجلیل قرار گرفتهاست. قائممقامی با کارگردانان شناخته شدهای همچون ابراهیم حاتمیکیا، احمدرضا درویش، رسول ملاقلیپور، ایرج طهماسب، کیومرث پوراحمد، سیروس الوند، مجید مجیدی، مسعود جعفری جوزانی و … همکاری داشته است. سید علی قائممقامی در سال ۱۳۹۳ به عنوان جهادگر عرصه فرهنگ و هنر نشان افتخار دریافت کرده است.