سومین یکشنبه سپتامبر برای طرفداران بتمن روز خاصی است؛ روز جهانی بتمن. یکی از محبوبترین کاراکترهای کامیکبوکهای همه تاریخ که چندین و چند فیلم و سریال محبوب به نامش سند خورده و همیشه این محبوبیت را همراه داشته است. بهجای مرور همه بتمنهایی که تا امروز با ما دویدهاند(!) این اطلاعات را درباره خالقان بتمن بخوانید که جذابتر از هر مرور و توصیفی است.
- شاید تمام آنهایی که کاراکتر بتمن را میشناسند و روز جهانی بتمن برایشان مهم است، باب کین را خالق آن میدانند در صورتیکه این تمام حقیقت نیست. شخصیت بتمن را ۲ نفر با کمک یکدیگر خلق کردند. یکی به اسم باب کین ایده اولیه را آورد و دیگری به نام بیل فینگر این ایده را پخته، تراش داده و از آن یک شخصیت ماندگار درآورد. هرچند همه داستان، فقط این همکاری اولیه نبود!
باب کین متولد ۲۴ اکتبر سال ۱۹۱۵ در نیویورک است. زمانی به کتابهای مصور علاقهمند شد که دوست دوران دبیرستانش به او فهماند که به غیر از کتابهای داستانی و غیرداستانی گونه دیگری از کتابها هستند که میتواند آدمی را شگفتزده کند. این آشنایی باعث میشود باب به دانشگاه هنر کوپر برود و از آنجا راهی استودیو مکس فلیشر شود. ۲ سال بعد با رفتن او به کمپانی جری ایگر رسما وارد حوزه کتابهای مصور شد. او از پس موفقیتهای سوپرمن به وجد آمد و از همین رو هوای خلق شخصیت دیگری به سرش زد به نام بتمن.
- بیل فینگر با این که یک سال از باب بزرگتر بود دیرتر به شهرت رسید تا به عنوان کمک باب وارد عرصه تولید کتابهای مصور شود. او به غیر از بتمن که در طراحی آن به باب کمک کرده بود در طراحی شخصیتهای منفی دنیای بتمن مانند پنگوئن، کتومن، تو-فیس، ریدلر و… نقش کلیدی داشت. از همه مهمتر؛ او براساس کتابی به نام مردی که میخندد (نوشته ویکتور هوگو) کاراکتر فراموشنشدنی جوکر را خلق میکند.
- باب کین طرحی خام از یک شخصیت را پیش روی بیل فینگر گذاشت؛ فردی با لباس قرمز و یک شنل که به جنگ جنایتکاران میرود. اما اسم شخصیت از همان زمان مشخص بود: the Bat-Man! فینگر میگوید: «باب از من خواست تا طرح اولیه بتمن رو ببینم اما وقتی نگاهی بهش انداختم متوجه شدم خیلی شبیه سوپرمن شده و فقط تفاوتش لباس سرخ رنگ تنگی بود که تنش کرده با یک جفت چکمه، بدون دستکش و یک ماسک معمولی که رابین بعدها به صورت میزد و البته بالهایی که کمی شبیه بالهای خفاش بود و علامتی که حروف بتمن را داشت.»
- بیل فینگر بعد از دیدن ایدههای کین آنها را کنار میگذارد و به جان بتمن میافتد و آن را به شکلی در میآورد که امروزه آن را میبینیم. اولین کار او پیشنهاد یک نقاب به جای ماسک کوچک، یک شنل به جای بالهای خفاشی مانند و برداشتن رنگ قرمز از روی لباس بتمن بود.
پوستر مستند بتمن و بیل - فینگر میگوید برای نامگذاری روی شخصیت واقعی بتمن که همان بروس وین است، از ترکیب اسم رابرت بروس که یک شاه میهنپرست اسکاتلندی بود و علیه پادشاهی انگلستان قیام کرد با آنتونی وین که یک ژنرال آمریکایی در قرن هیجدهم زندگی میکرد، استفاده کرده.
- کین اما در جایی اعتراف کرده که در طراحی ظاهری بتمن بیشتر تحت تاثیر فیلمهای ماسک زورو (۱۹۲۰) و نجواهای خفاش (۱۹۳۰) بوده و فینگر هم که بیشتر روی پیکربندی ساختار شخصیت و پرسوناژ بتمن مشغول بوده از شخصیتهای ادبی مانند شرلوک هولمز، داک سوج (شخصیت فیکشن داستانهای مصور) و دِ شادو (شخصیت فیکشن یک سریال رادیویی) الهام گرفته است.
- اما همه این دوستیها و همکاریها وقتی که اولین شماره کتاب مصور بتمن منتشر شد به هم ریخت؛ باب کین روی جلد این کتاب به عنوان خالق بتمن نامی از فینگر نیاورده بود و فقط اسم خود را روی جلد به چاپ رساند. این شروع درگیریهای بین این ۲ بود.
- خیلیها کین را مقصر این موضوع میدانستند که به ناحق زحمات فینگر را نادیده گرفت و به شکل خودخواهانهای همه موفقیتهای کمیکبوکهای بتمن را از آن خود کرد. اما میگویند باب کین فقط اسم بیل را منتشر نکرد ولی درآمدی را که به دست آورد، با بیل تقسیم کرد. ولی این مبالغ تا هنگام مرگ فینگر به دستش نمیرسد!
- فینگر در سن ۵۹ سالگی، در سال ۱۹۷۴ در تنهایی و انزوا از دنیا میرود. کین هم در سن ۸۹ سالگی به مرگ طبیعی دنیا را وداع گفت. هیچکدام نبودند تا بدانند روز جهانی بتمن یعنی چه و چرا دوستدارانشان آن را بزرگ میدارند.