ویژه چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر

شناخت و معرفی فیلم کت چرمی

کت چرمی یکی از پربازیگرترین فیلم‌های این دوره از جشنواره فیلم فجر است. در این مطلب نگاهی انداختیم به اطلاعات و حواشی این فیلم ساخته حسین میرزامحمدی

حسین میرزامحمدی یکی دیگر از فیلم اولی‌های جشنواره چهل و یکم فیلم فجر است که کت چرمی را ساخته است. این فیلم به تهیه‌کنندگی کامران حجازی یکی دیگر از فیلم‌هایی است که بنیاد سینمایی فارابی تولید آن را بر عهده داشته است. میرزامحمدی که از سینمای کوتاه پا به عرصه فیلمسازی گذاشته است پیش از این آثار کوتاهی از جمله فیلم ماشوم را ساخته است که مورد تحسین جشنواره‌های داخلی و خارجی قرار گرفت.

خلاصه داستان فیلم کت چرمی

در خلاصه داستان این فیلم سینمایی که مسعود هاشمی‌نژاد نگارش فیلمنامه‌اش را بر عهده داشته آمده است: «گاهی وقت‌ها باید بین موندن و رفتن، مردن رو انتخاب کرد…»

 

بازیگران و عوامل فیلم کت چرمی

جواد عزتی، صابر ابر، گلاره عباسی، با هنرمندی پانته‌آ پناهی‌ها، ستاره پسیانی، عباس جمشیدی‌فر، مائده طهماسبی، بهزاد خلج، امین میری، محمد صدیقی مهر، آیدا ماهیانی، با معرفی سارا حاتمی و با حضور افتخاری رویا تیموریان و سیامک احصایی گروه بازیگران «کت چرمی» را تشکیل می‌دهند.

مجری طرح: پیمان حجازی، مدیر فیلمبرداری: آرمان فیاض، تدوین: عماد خدابخش، آهنگساز: مسعود سخاوت دوست، مدیرتولید: پیمان حمیدی، مدیر صدابرداری: محمد شاهوردی، طراحی و ترکیب صدا: آرش قاسمی، طراح صحنه: بهزاد جعفری طادی، طراح لباس: آرتا ماهان، طراح چهره‌پردازی: عباس عباسی، برنامه‌ریز: افشین رضائی، دستیار اول کارگردان: علیرضا هاشمی، طراح جلوه‌های ویژه بصری: امین پهلوان‌زاده، طراح بدلکاری: امیرحسین خنجری، عکاس: امید صالحی.

تهیه‌کننده کت چرمی کامران حجازی است. او سال گذشته فیلم مرد بازنده ساخته محمدحسین مهدویان را تهیه کرده بود و مهدویان که این روزها سریال سقوط با مشاوره او در فیلیمو منتشر شده است مشاور کارگردان کت چرمی نیز هست. همین ترکیب پشت دوربین کافی است تا بازیگران جلوی دوربین همان بازیگران تجربه‌های قبلی مهدویان و حجازی باشند. جواد عزتی از مرد بازنده و سریال زخم کاری پا به کت چرمی گذاشت و سارا حاتمی نوجوان نوظهور بازیگری که در سریال زخم کاری درخشید هم در این فیلم حضور دارد.

 

حاشیه‌های فیلم

  • جواد عزتی با گریم و تیپ متفاوت در فیلم کت چرمی حاضر شده و یکی از بهترین بازی‌های خود را ارائه داده است.
  • کامران حجازی که مدیر تولید سریال زخم کاری بود دومین تجربه تهیه‌کنندگی اش را بعد از فیلم مرد بازنده در این فیلم انجام داده است.
  • محمدحسین مهدویان برای اولین بار است که در جشنواره در مقام کارگردان حضور ندارد ولی در این فیلم در سمت مشاور کارگردان نامش در تیتراژ است.
  • مدیر امور سینماهای جشنواره بین المللی فیلم فجر از سانس فوق العاده برای فیلم سینمایی «کت چرمی» خبر داد.

 

تیزر رسمی فیلم کت چرمی

صحبت‌های عوامل فیلم در نشست خبری جشنواره فجر ۱۴۰۱

کامران حجازی | تهیه کننده کت چرمی:

  • دغدغه ما آسیب های اجتماعی و مردم است. ما از بهزیستی کمک نخواستیم و آنها هم کمک نکردند، ولی هر موضوعی درباره جایی یا نهادی ساخته می‌شود دلیل نیست که آن‌ها کمک کرده باشند.
  • به نظرم هیچ شباهتی بین کاراکتر جواد عزتی در مرد بازنده با این فیلم وجود ندارد و متفاوت هستند. شاید فضای قصه شبیه باشد ولی آقای عزتی بسیار متفاوت است؛ آنجا نقش مرد ۶۰ ساله را دارد و اینجا ۴۵ ساله است. همچنین معتقدم هیچ سنخیتی میان این کاراکتر با نقش مالک در سریال «زخم کاری» وجود ندارد.
  • پروسه پروانه ساخت ما طولانی شد، چون موضوعات این چنینی دستخوش تغییرات می‌شود و شاید در چنین مواردی فیلمنامه اولیه را نتوان ساخت. پروسه‌ای که طی کردیم اما اینگونه نبود که از چیزی که می‌خواستیم صرف نظر کنیم.
  • اتفاقی اخیرا رخ داده که خوشایند نیست باید تلاش کنیم با خط کشی بین مردم و بازیگران باعث انشقاق نشویم‌؛ ما تیم پربازیگری داشتیم و علاوه بر این همه ما به دموکراسی معتقدیم. علاوه بر اینها بازیگران ما سر پروژه‌های دیگری هم بوده‌اند و با همه این احوالات بوده است که بازیگران تصمیم گرفته‌اند که بیایند یا نیایند‌. بازیگران پروژه ما و همه کارها به سینما کمک کرده‌اند‌ آن‌ها باعث شدند ما فیلم بسازیم و به نظرم بین مردم و بازیگران خط کشی نکنیم.

حسین میرزامحمدی | کارگردان:

  • سال ۹۹ من فیلم کوتاهی داشتم که موضوع آن به پسربچه‌های بدسرپرست و بی‌سرپرست می‌پرداخت و در ادامه مستند خارج از محدوده را ساختم و رگه‌های «کت چرمی» از آنجا شکل گرفت. من با نویسنده ۳ فیلم کوتاه دیگر هم کار کردیم و ماحصل آن‌ها به این کار بدل شد.
  •  من در فیلم کوتاه هم که کار می‌کردم روایتگری و قصه گویی برایم مهم بود و تلاش داشتم تصویر را در درام مورد نظرم شکل دهم. نمی‌شود گفت مابه‌ازا ندارد و همه تحقیقات ما را در بر می‌گیرد.
  • ما جلسات مختلفی با تهیه کننده و نویسنده برای بازیگران داشتیم. وقتی مشغول نگارش فیلمنامه بودیم ناخودآگاه برخی بازیگران را تصور کردیم و اکثر نقش‌ها را با همان انتخاب اول سراغشان رفتیم. جواد عزتی هم برای من فراتر از یک بازیگر است و مثل برادر کنار من بود خیلی در این مسیر کمک کرد.
  • کیمیایی بسیار استاد محترمی است، ولی من از او وامداری نکردم، قهرمان ما با قهرمان‌هایی که آقای کیمیایی می‌سازند فاصله دارد.
  •  روحیه‌ای در پروژه ما وجود دارد که هرکسی که به تیم ما اضافه شد، برای ما آورده‌ای داشت. محمدحسین مهدویان شاید زبان روایت‌گری و تصویری‌اش با فیلم من متفاوت باشد، اما به شدت نکته‌های درستی را در زمان فیلمبرداری و در مرحله تدوین به ما گفت. او سینما را می‌شناسد و من حتما می‌خواستم از کمکش استفاده کنم و در پست پروداکشن ایده‌‌های خوبی داد.

مسعود هاشمی‌نژاد | نویسنده:

  • تصمیم داشتیم قصه‌ای اجتماعی را برپایه عکس‌العمل‌ها بسازیم. عقیده من این است که فیلم درباره اندوه عیسی و مسایل اجتماعی است. باند مواد مخدر در فیلم بال‌هایی است که فیلم ما را کامل می‌کند و گرنه فیلم بیشتر درباره اندوه عیسی برای از دست دادن دخترش است. او قهرمان بزن بهادری نیست مثل خیلی از کلیشه‌ها بلکه قهرمانی مثل خیلی از افراد جامعه است که عمل قهرمانانه انجام می‌دهد.
  •  قهرمان نوآر قهرمانی است که یا به دنبال عدالت است یا انتقام و در مسیر او موانعی هم وجود دارد که جزو ویژگی‌های ژانری چنین فیلم‌هایی است؛ بنابراین داستان‌های فرعی فیلم هم جزو قواعد ژانر بود.

سارا حاتمی | بازیگر:

  • اولین تجربه بازیگری من سریال «زخم کاری» بود و این دومین تجربه کاری من است. ما در پیش تولید تمرین‌های مختلفی داشتیم تا نقش باورپذیر شکل بگیرد؛ برای همین به کمپ‌های ترک اعتیاد می‌رفتیم، پرس‌وجو کردیم و تحقیقات مختلفی داشتیم. آقای عزتی برای رسیدن به نقش خیلی به من کمک کرد.

همه چیز درباره جشنواره فجر ۱۴۰۱

یادداشت کارگردان فیلم کت چرمی

کت‌چرمی از یک روز تقریبا سرد در اواسط پاییز ۹۹ شروع شد؛ وقتی که برای ساخت یکی از فیلم‌های کوتاهم، نام‌مرده، در دل شهر به جست‌وجوی مردمانی بودم که شاید بتوانم درک درست‌تری از روایت خودم پیدا کنم؛ روایتی در مورد دختران و پسران جوانی که به‌خاطر جبر اعتیاد کوچه‌های شهر را وجب می‌کردند. ساعت تقریبا ۱۱ شب بود که با دختری به اسم مهسا روبه‌رو شدم. ۲۱ ساله بود، اما ۲۱ سال زندگی نکرده بود. بگذریم از روزگاری که سپری کرده بود، اون یک جمله به من گفت که سرآغاز داستان «کت‌چرمی» شد. گفت: «میدونی چه‌قدر سخته که شبا فقط راه بری و راه بری و فقط راه بری بدون اینکه حتی جرأت کنی ثانیه‌ای وایستی، و روزا که همه چی روشنه بتونی چند دقیقه بخوابی؟؟؟» معلوم بود که به اندازه ۲۱ سال خواب از این دنیا طلب داره. بعد از دو سال سفر پر ماجرای ما برای ساخت این فیلم، حالا وقت دیدن سفر پر ماجرای آدمای «کت‌چرمی» رسیده. زندگی یعنی همه این عواطف و احساسات، و فیلم هم یعنی خلق زندگی، یعنی خلق تمامی این عواطف و احساسات با هم و در کنار هم. فقط ای کاش درست خلق کرده باشیم!

 

عکس ها و پوستر فیلم کت چرمی

جواد عزتی و صابر ابر در کت چرمی

جواد عزتی در فیلم کت چرمی

پوستر کت چرمی

پوستر فیلم کت چرمی

گلاره عباسی در پوستر فیلم کت چرمی

عباس جمشیدی‌فر در پوستر فیلم کت چرمی

 

سارا حاتمی در نمایی از فیلم کت چرمی

لوگوی فیلم کت چرمی

نقد و بررسی اولیه فیلم کت چرمی

کمال پورکاوه

کمال پورکاوه

 سینمای پلیسی همواره یکی از جذابترین و پرمخاطب‌ترین گونه‌های سینمایی در میان علاقمندان فیلم و سینما به شمار می‌رود. شکل‌دهی نویسنده به یک معمای پیچیده که قهرمان فیلم را به سفری هیجان انگیز و غیر قابل پیش‌بینی رهسپارکرده تا از خلال اطلاعات، واکنش‌ها و حوادث پیش آمده بتواند انگیزه‌ها و دلایل رفتار کاراکترها را سنجیده و گناهکار را از بیگناه تشخیص دهد، همواره یکی از دوست‌داشتنی‌ترین و دلچسب‌ترین داستان‌هایی است که از ادبیات به سینما نیز راه پیدا کرده است.کیفیت و تاثیرگذاری این گونه از آثار معمولا به ۲ عنصر مهم و حیاتی وابسته است: یکی قهرمان یا همان شخصیت محوری فیلم است که با تفکر و رفتار خاص خودش، نظر تماشاگر را به خود جلب کرده و این همراهی مخاطب است که از دل زیرکی، هوشمندی و یا دیگر توانایی‌های بالقوه قهرمان، پا به پای اثر پیش آمده و معمای نهایی فیلم را حل می‌کند و دیگری متن و فیلمنامه هوشمند و دقیقی است که بتواند از میان حوادث طراحی شده، انگیزه‌های درونی و بیرونی منطقی و قانع کننده‌ای از رفتار و گفتار کاراکترها را به مخاطب ارائه دهد.

فیلم «کت چرمی» اولین ساخته بلند حسین میرزا محمدی، با اتکا به جذابیت ذاتی این نوع از سینما به سراغ داستانی شبه پلیسی رفته که قرار است از طریق یک مامور بهزیستیِ پیگیر، خودسر و تنهایی به نام عیسی فرهمند (با بازی جواد عزتی)، خلاف‌ها و جنایت‌های یکی از بزرگترین باندهای اعتیاد و پولشویی را بر ملا سازد.

فیلم اما درست از همان جاهایی ضربه می‌خورد که به شکل طبیعی باید نقطه قوتش باشد. به نظر می‌رسد اتکا و اعتماد فیلمساز جوان ما به بازیگری چون جواد عزتی در اینجا به نتیجه مطلوبی منجر نشده و در غیاب یک متن دقیق و شخصیت‌پردازی هوشمندانه به پاشنه آشیل فیلم بدل شده است.

اگر جواد عزتی در فیلم « مرد بازنده» موفق می‌شود تماشاگر را با خود همراه کند، به دلیل فیلمنامه و متنی بود که با درک صحیح از چگونگی ترسیم یک قهرمان، ویژگی‌های رفتاری و گفتاری خاصی به او بخشیده بود که کاراکتر پلیس تنها و درونگرا را باهوش و حواس جمع نشان می‌داد. پلیسی قاطع و سمج که برای تعقیب سوژه مورد نظر حتی حاضر است ماشین خود و فرزندش را تا مرز ویرانی نیز پیش ببرد و آنقدر دقیق و ریزبین است که علیرغم گرفتاری‌های شخصی‌اش همه چیز را زیر نظر داشته و به تحلیلی در خور اعتنا از شرایط می‌رسد.

حال کافی است به شخصیت پردازی قهرمان فیلم «کت چرمی» و رفتار و گفتار جواد عزتی در این فیلم نگاهی بیندازید. آیا به چیزی جز پریشان احوالی و سماجتی که هیچ‌گونه هوشمندی و زیرکی در آن دیده نمی‌شود دست پیدا خواهید کرد؟ کاراکتر عیسی فرهمند نه باهوش است و نه اهل تهدید و دعوا و درگیری (در یکی از سکانس‌ها و در مواجهه با کاراکتر مصیب، وقتی به راحتی از او کتک می‌خورد، به شکل عجیب و غیر قابل درکی چنان ضعفی از خود نشان می‌دهد که می‌خواهد از کل ماجرا پا پس کشیده و عصبانیتش را بر سر دختر خالی می‌کند!)

سوالی که برای تماشاگر پیش می‌آید این است که اساساً این قهرمان اصلی فیلم چه ویژگی و توانایی جالب و منحصربفردی دارد که با او همذات پنداری کرده و همپای با او خطرات و معمای درونی اثر را پشت سر بگذارد؟

ترسیم شخصیت‌های خام و ناپخته‌ای همچون کاراکتر گلاره عباسی و سارا حاتمی و صابر ابر و بهزاد خلج که همچون شبحی به یکباره از متن فیلم سر برآورده و امورات مورد نظر فیلمنامه‌نویس (نه داستان و درام مرکزی فیلم) را رتق و فتق می‌کنند، نتیجه‌ای جز آن پایان‌بندی دور از انتظار و سرهم‌بندی شده را در پی ندارد. نوع نگاه نویسنده به کاراکتر مامور امنیتی (صابر ابر) و کارمند پزشکی قانونی (گلاره عباسی) که عملا هیچ تاثیر دراماتیکی در روند پیچش‌های داستانی ندارند و حضورشان بیشتر از هر چیز بر جنبه‌های نمادین سویه‌های اجتماعی فیلم دلالت پیدا می‌کند، از  ناآگاهی نویسنده‌ نسبت به فضای واقعی حکایت می‌کند.

در جایی که ترسیم سیستم تجارت هولناک آنتاگونیست داستان به یک ساختمان کوچک خیریه و یک وکیل نه چندان کارآمد ختم می‌شود، ماجرای فرار دختران بی سرپرست و پناه آوردن به کاراکتر اصلی ماجرا، به یک شوخیِ با نمک شبیه می‌شود که تنها قرار است مجالی برای خودنمایی کاراکتر معتاد ثریا (با بازی سارا حاتمی) دهد.

به نظر می‌رسد ایده اصلی فیلم« کت چرمی» با آن درونمایه پر تعلیق‌اش، پروژه دشواری بوده که برای موفقیت، به تجربه بیشتری از کارگردان و نویسنده فعلی‌اش نیاز داشته است.

نظر شما چیست؟

ایمیل شما منتشر نخواهد شد

از اینکه نظرتان را با ما در میان می‌گذارید، خوشحالیم

3 نظر
  1. ژیلامحمدشاهی می‌نویسد

    واقعا سطح سواد جامعه سینمایی انقدر افول کرده که فیلمی با چنین فجاهت داستانی و فجاهت ساختی رو در جشنواره اکران می‌کنند… فارابی بااینهمه ادعا اینه فیلم‌نامه‌ای که حمایت می‌کنه؟؟؟؟ فیلم نه کشش داستانی داره نه پرداخت درستی داره نه بازی از بازیگر گرفته و نه حتی ۱قاب خوب سینمایی داره…. همه قاب‌ها بسته، همه اتفاقات قبلا افتاده و راجع بهش صحبت می‌کنند، دوربین به واقعه نزدیک نمی‌شه بلکه بازیگر تعریف می‌کنه داستان رو. قاب‌ها همه تلوزیونی. پیرنگ اصلی در سرگیجه مداوم با فرعی‌ترین موضوعات … بازیگر اصلی ناتوان و درمانده و ضداجتماعی، داستان حتی در برخورد و هم‌راستایی با موسیقی متن هم موفق نبوده. من حاضرم تمام مشکلات فیلمنامه‌ای رو ریز به ریز بگیرم و حتی مشکلات دکوپاژی رو…. اقای کارگردان چرا اگر کاراکتری رو می‌خوای معرفی کنی و بولد کنی در حین راه رفتن نمی‌افته وقتی اور دوز کرده؟ کسی که بی‌خانمان و معتاده و اوردوز کرده میاد توی باغچه بالا میاره؟ حواسش هست؟ ادب رو هم رعایت می‌کنه؟ چرا فکر می‌کنی باید توحلق کاراکترت باشی و معرفی‌ش کنی؟؟؟؟؟واقعا افتضاح بود و متاسفم برای سینمای سیاه نما و به قول اقای فراستی ژانر نکبتی که حتی درست هم نمایش داده نمیشه…

  2. رویا می‌نویسد

    هر فیلمی جواد عزتی بازی کرده باشه ارزش دیدن داره

  3. طرفدار می‌نویسد

    با حضور آقای عباس جمشیدی فر قطعا فیلم جذاب و زیباست