نقد و بررسی فیلم «چاقوکشی»؛ ادای احترام ریان جانسون به آگاتا کریستی

«چاقوکشی» جزو فیلم‌هایی است که در آن با شخصیت‌های مشکوک و مبهم روبه‌رو هستیم؛ کاراکترها در یک خانه قدیمی با یک جسد مواجه شده‌اند و با اضافه شدن شخصیت‌های کلیدی، برای یافتن قاتل تلاش می‌کنند.

فیلم «چاقوکشی» جدیدترین ساخته ریان جانسون به‌تازگی اکران شده است؛ آقای جانسون، کارگردان فیلم «آجر» محصول سال ۲۰۰۵ است که پیش‌تر، «جنگ ستارگان: آخرین جدای» را نیز کارگردانی کرده بود. «چاقوکشی»، ادای احترامی است به آگاتا کریستی، نویسنده مشهور انگلیسی در ژانر داستان‌ های جنایی؛ نویسنده‌ای که شاید بتوان سینما را مدیون او دانست. برای نقد و بررسی فیلم «Knives Out» با فیلیمو شات همراه باشید.


بهترین فیلم های کمدی و طنز خارجی

۱۰ فیلم معمایی برتر که حتما باید ببینید


اکنون با تازه‌ترین فیلم جانسون، به این سوال مهم پاسخ داده می‌شود که «چرا مدت‌هاست هالیوود فیلم‌های معمایی-جنایی پیچیده و عجیب و پررمز و راز را برای طرفداران این ژانر به نمایش نمی‌گذارد؟» مخاطبان و طرفداران فیلم‌های جنایی-معمایی هنوز به این ژانر علاقه دارند و به دنبال تماشای آثاری از این قبیل هستند؛ این در حالی است که تلویزیون سال‌هاست برنامه‌هایی با این موضوع پخش نمی‌کند.

«چاقوکشی» جزو فیلم‌هایی است که در آن با شخصیت‌های مشکوک و مبهم روبه‌رو هستیم؛ کاراکترها در یک خانه قدیمی با یک جسد مواجه شده‌اند و با اضافه شدن شخصیت‌های کلیدی، برای یافتن قاتل تلاش می‌کنند.

ریان جانسون (نویسنده و کارگردان)، با تازه‌ترین اثر خود نشان داد که این ژانر هنوز زنده است؛ او با ساختن «چاقوکشی» توانست به نویسندگانی همچون آگاتا کریستی و آرتور کانن دویل (خالق شخصیت شرلوک هولمز)، ادای احترام کند.


نقد و بررسی فیلم ساخت ایتالیا | سفری از انگلستان تا کشور چکمه‌ای
دنباله فیلم چاقوکشی | ماجرای یک قتل و پرونده جدید آقای بلانک
انتشار فیلمنامه فیلم «چاقوکشی» به صورت اینترنتی


جانسون از مجموعه «جنگ ستارگان»، چیزی که آن‌چنان با سبک و روحیاتش سازگار نبود، فاصله گرفت و سپس با «چاقوکشی» به ژانری بازگشت که با آن پا به دنیای سینما و کارگردانی گذاشته بود. اولین اثر او با نام «آجر»، فیلمی در ژانر جنایی و درام بود که در سال ۲۰۰۵ اکران شد. این کارگردان آمریکایی، از آن زمان تاکنون تجربیات بسیاری کسب کرده است که در فیلم متفاوت «چاقوکشی» شاهد به‌کارگیری آن‌ها هستیم.

داستان فیلم از این قرار است که جسد یک نویسنده مشهور و موفق رمان‌های معمایی، به نام هارلن تروبمری (با بازی کریستوفر پلامر) فردای روز تولدش با گلویی بریده و چاقویی در دست توسط خدمتکارش پیدا می‌شود؛ سپس تحقیقات برای یافتن قاتل آغاز می‌گردد. درحالی‌که صحنه بیشتر به خودکشی شباهت دارد، داستان با پرداختن به این سوال که «آیا کسی می‌تواند با چاقو و بریدن گلوی خودش خودکشی کند؟» ادامه پیدا می‌کند. ذهن بیننده به‌شدت درگیر می‌شود و این تازه شروع یک پرونده پیچیده و پررمز و راز است.

هارلن تروبمری، بزرگ خاندان و تنها فرد ساکن در عمارت خانوادگی است؛ عمارتی با فضای رازآلود که تنها می‌تواند متعلق به یک رمان‌نویس سبک جنایی-معمایی باشد. عمارت به هارلن تروبمری تعلق دارد اما فرزندان و خانواده هارلن حاضرند به هر کاری دست بزنند تا سهم خود را از این ساختمان باشکوه به‌دست آورند. ای‌کاش هارلن قبل از مرگ، اطرافیان خود را بهتر شناخته بود؛ چراکه در روند فیلم شاهد کمبودهای شخصیتی و رفتارهای شرم‌آور تک‌تک آنها هستیم.

سه وارث اصلی او، دختر خانواده به نام لیندا (با بازی جیمی لی کرتیس)، پسر خانواده به نام والت (با بازی مایکل شنون) و عروس خانواده به نام جونی (با بازی تونی کولت) با همراهی فرزندانشان، همگی در شب تولد پدربزرگ دور هم جمع شده بودند؛ شبی که پس از جشن و صبح روز بعد آن، جسد هارلن پیدا شد. هارلن که نویسنده‌ای بزرگ بود و همیشه می‌دانست که داستان‌هایش را چگونه به اتمام برساند، وظیفه روشن کردن سرانجام زندگی خودش را به ماموران قانون سپرد؛ این وظیفه بر عهده نیروهای پلیس (با بازی کیت استنفیلد و نوآ سیگان) و یک کارآگاه مشهور (با بازی دنیل کریگ) قرار می‌گیرد تا بفهمند که قتل هارلن تروبمری توسط چه کسی انجام شده است.

مظنونان اصلی، چهار نفر هستند: لیندا، والت، جونی و ریچارد همسر لیندا (با بازی دان جانسون)؛ هرکدام از آن‌ها در بازجویی‌هایی که انجام می‌گیرد، وقایع شب حادثه را تعریف می‌کنند و بیننده، هر بار با فلاش‌بک به شب موردنظر برمی‌گردد.

در فیلم های جنایی دیگر، معمولا مخاطب به داستانی که شخصیت‌ها از روز حادثه تعریف می‌کنند به‌راحتی اعتماد نمی کند و این ترفندی است که بیننده را وادار به حدس زدن می‌نماید. در حالی که در این فیلم، تصاویر حول محور حقیقت می چرخند و با آشکار شدن دروغ‌هایی که شخصیت‌ها در تعاریف خود می گویند، بیننده خط کلی داستان را پیدا می کند.

ریان جانسون نه‌تنها در پیچ‌وتاب دادن به فیلم تازه خود و کشاندن مخاطب تا انتهای داستان ماهرانه عمل کرده است، بلکه با خلق موقعیت‌های کمدی، غیرمنتظره‌ترین تصمیم خود را به‌گونه‌ای بسیار هنرمندانه نمایان می‌کند؛ موقعیت‌هایی کمدی که البته کنایه‌هایی هستند به زندگی در جامعه امروز.

اگر از فیلم «برادران بلوم»، دومین اثر جانسون که در ژانر کمدی درام و جنایی ساخته شد (و چندان هم چنگی به دل نمی‌زد) بگذریم، می‌توان گفت که او در «چاقوکشی» موفق به تلفیق دو سبک جدی و کمدی شده است و مخاطبان نیز از این موضوع استقبال کرده‌اند.

داستان پرپیچ‌وتاب و رمزآلود فیلم جدید ریان جانسون به‌خودی‌خود برای مخاطب لذت‌بخش است و بازی خوب بازیگران این فیلم، لذت تماشای آن را دوچندان می‌کند. انتخاب بازیگران «چاقوکشی» بسیار هوشمندانه انجام شده است و شاهد بازی‌های خوب و تاثیرگذار شخصیت‌های داستان، به‌خصوص دنیل کریگ هستیم؛ کریگ را می‌توان ستاره درخشان این فیلم دانست. اگرچه تمامی بازیگران به خوبی در جایگاه خودشان قرار گرفته‌اند، اما دنیل کریگ در نقش کارآگاه جسور، توانایی‌های خود را بیش از هر زمان دیگر به رخ می‌کشد. او که بیشتر به‌عنوان ششمین شخصیت جیمز باند شناخته می‌شود، در «چاقوکشی» بار دیگر بازی ماهرانه و هنرمندانه‌اش را به رخ مخاطب می‌کشد.

جانسون در فیلم تازه خود به خوبی از پس پیچیدگی‌های داستان برآمده است و تماشاگر را هرلحظه غافلگیر می‌کند. فیلم «چاقوکشی» مخاطب را لحظه‌به‌لحظه با خود پیش می‌برد و با خلق اتفاقات نفس‌گیر و هیجان‌انگیز، بیننده را تا پایان داستان به صندلی میخکوب می‌کند!

مشخصات فیلم «چاقوکشی»
کارگردان: ریان جانسون
بازیگران: دنیل کریگ، کریس ایوانز، آنا د آرماس، جیمی لی کرتیس، تونی کولت، دان جانسون، مایکل شنون، کیت استنفیلد
توزیع کننده: لاینزگیت فیلمز
تاریخ شروع اکران: ۲۷ نوامبر ۲۰۱۹
مدت زمان پخش: ۱۳۰ دقیقه


منبع: Variety

نظر شما چیست؟

ایمیل شما منتشر نخواهد شد

از اینکه نظرتان را با ما در میان می‌گذارید، خوشحالیم

fosil