بهترین فیلم های کریستوفر نولان
از ضعیفترین تا بهترین فیلم نولان
نزدیک به دو دهه فعالیت و ساخت ۱۰ فیلم کافی است تا کریستوفر نولان به یکی از پرسروصداترین و محبوبترین فیلمسازان حال حاضر سینمای جهان تبدیل شود. نولان نشان داده که استاد پروژههای بزرگ و پیچیده است و میتواند قواعد ژانرها را تغییر دهد. همین رویکرد او باعث شده که هواداران پرشوری برای خودش دستوپا کند.
حتی مخالفان او و منتقدانی که اعتقاد دارند آثار او بیشتر از اینکه عمیق باشد، متظاهرانه و عمیقنماست، نمیتوانند تاثیری را که او بر سینمای دنیا گذاشته را انکار کنند. هر فیلم جدید او موجی از نقد و سروصدا به راه میاندازد و اخبار را تحتالشعاع قرار میدهد. کافی است فقط نگاهی کنیم به حواشی پیرامون فیلم جدید او «اوپنهایمر». بعید است در چند دهه اخیر فیلمی که هنوز اکران نشده، اینقدر در صدر اخبار باشد و همه دربارهاش حرف بزنند. اینجا ۱۰ فیلم کارنامه نولان را براساس رتبهبندی آنها به شما معرفی کنیم و بعد از پخش و نقد اوپنهایمر، آن هم به این فهرست اضافه خواهد شد.
بهترین فیلم های کریستوفر نولان را به ترتیب کیفیت مشاهده میکنید؛ با ترتیب این فهرست مخالفید؟ کامنت بگذارید
معرفی و حاشیه اوپنهایمر؛ فیلم زندگینامهای نولان
فیلم بتمن آغاز میکند | ۲۰۰۵ | Batman Begins
- امتیاز کاربران فیلیمو: ۹۴ از ۱۰۰
فیلم آغاز سهگانه مشهور نولان با محوریت شخصیت «بتمن» بود. سهگانهای که قواعد ژانر ابرقهرمانی را تغییر داد. تا پیش از این فیلم، فیلمهای ابرقهرمانی فضای فانتزی و شاد و شنگولی داشتند و ابرقهرمانها آسیبناپذیر به نظر میرسیدند، اما نولان تصمیم گرفت بر وجوه تاریک شخصیتی یک ابرقهرمان هم تمرکز کند و به ابعاد انسانی آن بپردازد.
در این سه فیلم بتمن توسط شیاطین شرور درون خودش تسخیر شده و دشمنانش نه بدمنهای دیوانه مرسوم، که افرادی هستند که در گذشته زخم خوردهاند و خود قربانی تاریکیهای جامعه بودهاند. از این منظر «بتمن آغاز میکند» آغازکننده یک رویکرد جدید و جدی در سینمای ابرقهرمانی بود.
فیلم تنت | ۲۰۲۰ | Tenet
- امتیاز کاربران فیلیمو: ۹۰ از ۱۰۰
از میان تمام موضوعاتی که نولان در فیلمهایش به آن پرداخته است، این مفهوم زمان است که بارها و بارها در آثار او تکرار شده؛ از ساختار فلشبک/فلش فورواردی «ممنتو» تا زمان معکوس برای کاشتن ایده در «تلقین»، اما مفهوم زمان در هیچیک از فیلمهای او، مانند Tenet در مرکز ماجرا نبوده است.
یک مامور CIA که نامش واقعا «قهرمان داستان» است، از فرایندی به نام آنتروپی معکوس یاد میکند که در آن اشیاء یا سلاحها یا حتی افرادی از آینده را میتوان به زمان حال منتقل و از آنها استفاده کرد.
نولان به تماشاگرانی که میتوانستند «Tenet» را در سینما ببینند، یک پازل جذاب و پیچیده ارائه داد و هوششان را به چالش کشید. اساسا یکی از علایق او همین است، طرح معماهایی که میشود صدها سطر تفسیر و تحلیل بر آنها نوشت! همین ویژگی است بعضی از منتقدان را نسبت به رویکرد نولان بدبین کرده، آنها اعتقاد دارند این پیچیدگی، سطحی و گولزننده است و پشتش چیز مهمی نیست!
فیلم میانستارهای | ۲۰۱۴ | Interstellar
- امتیاز کاربران فیلیمو: ۹۷ از ۱۰۰
فیلم به عنوان نخستین اثر نولان بعد از اکران فوق موفقیتآمیز «شوالیه تاریکی» بسیار کنجکاوی برانگیز بود و اکرانش مانند یک بمب عمل کرد. مثل بسیاری از فیلمهای کارگردانش، «میانستارهای» هم به اختلافات بین «مردم» و «منتقدان» درباره نقاط ضعف و قوت فیلم دامن زد.
مردم عموما عاشق فیلم و موضوع سفر فضانوردان از طریق یک کرمچاله برای یافتن سیارهای جدید برای سکونت شدند. فیلم در رشتههای فنی اسکار هم تحویل گرفته شد و نهایتا اسکاری بهترین جلوههای ویژه بصری را هم برد، اما منتقدان فیلمنامه آن را که محصول نولان و برادرش بود، ضعیف، بیش از حد پیچیده و گیجکننده تلقی کردند.
موسیقی فیلم که حاصل هنر «هانس زیمر» بود به یکی از فراگیرترین قطعات موسیقی فیلم در شبکههای اجتماعی تبدیل شد.
فیلم بیخوابی | ۲۰۰۲ | Insomnia
- امتیاز کاربران فیلیمو: ۹۵ از ۱۰۰
«بیخوابی» فیلم بزرگ فراموششده کریستوفر نولان است. فیلم با بازی بازیگران بزرگی مانند «آل پاچینو»، «رابین ویلیامز» (در یک نقش منفی!) و «هیلاری سوانک»، یک فیلم نوآر پلیسی است که انگ زمانه خود بود.
بیخوابی یکی از تحسینشدهترین آثار نولان بین منتقدان است و حتی نسبت به «شوالیه تاریکی» و «تلقین» هم امتیازات بالاتری گرفته. شاید یکی از دلایل محبوبیت فیلم نزد منتقدین این است که نولان فیلمنامه را ننوشته بود و فیلم از پیچیدگیهای رایج نوشتههای او فاصله زیادی داشت و یک اثر پلیسی سرراست بود.
فیلم پرستیژ | ۲۰۰۶ | The Prestige
- امتیاز کاربران فیلیمو: ۹۵ از ۱۰۰
در بین فیلمنامههایی که توسط نولان و برادرش «جاناتان» نوشته شد، «پرستیژ» کمنقصتر از بقیه بود. فیلم درباره رقابت مرگبار دو شعبدهباز لندنی در دهه ۱۸۹۰ میلادی است که به شدت مورد توجه منتقدان قرار گرفت.
فیلم البته در مقیاس آثار نولان صاحب آن شکوه و پیچدگیهای رایج نیست، اما نولان نشان میدهد که میتواند فیلمی کوچک و بسیار سرگرمکننده بسازد که هم تماشاگران را پای پرده سینما میخکوب کند و هم باعث شعف منتقدان سینمایی شود.
فیلم تلقین یا اینسپشن | ۲۰۱۰ | Inception
- امتیاز کاربران فیلیمو: ۹۶ از ۱۰۰
ایده مرکزی و فیلمنامه پیچیده «تلقین» سنگ بسیار بزرگی بود که میتوانست فیلم را به قعر اقیانوس بفرستد، اما اجرای مرعوبکننده و خوب کریستوفر نولان سنگ را به آسمان پرتاب کرد!
فیلم درباره دزدان رویاست. این دزدان به ضمیر ناخودآگاه افراد نفوذ کرده و از رویاهای آنها اطلاعات خاصی را استخراج میکنند (میدزدند). در این بین یک رویادزد به نام Dom با بازی «لئوناردو دیکاپریو» موافقت میکند که در ازای پاک شدن سوابق جناییاش، با نفوذ به ناخودآگاه فردی برای کاشت یک ایده، این روند را معکوس کند.
فیلم در ۸ رشته نامزد اسکار شد و جوایز فیلمبرداری، میکس صدا، تدوین صدا و جلوههای ویژه بصری را هم گرفت و اولین فیلم نولان بود که در رشته «بهترین فیلم» نامزد اسکار میشد. پایانبندی فیلم همچنان یکی از بحثبرانگیزترین پایانبندیهای تاریخ سینماست.
فیلم شوالیه تاریکی برمیخیزد | ۲۰۱۲ | The Dark Knight Rises
- امتیاز کاربران فیلیمو: ۹۵ از ۱۰۰
فصل پایانی سهگانه «شوالیه تاریکی» نولان با انتظارات زیادی از طرفداران فیلم اکران شد و توانست تمام انتظارات را برآورده کند. بعد از خلق شخصیت فوقالعاده «جوکر» (با بازی خیرهکننده مرحوم «هیث لجر»)، بعید به نظر میرسید نولان بتواند بدمنی به همان اندازه شرور و چندلایه خلق کند، اما او موفق شد.
داستان فیلم از هشت سال بعد از مرگ «هاروی دنت» دادستان گاتام آغاز میشود. بتمن لباس بتمنی را از تن درآورده و برای همیشه آویزان کرده است، اما با ظهور ابرشروری به نام «بین» و وحشتی که او در شهر ایجاد کرده، ناجار میشود دوباره به میادین ابرقهرمانی بازگردد!
کاراکتر بین با آن گریم معرکه و بازی عالی «تام هاردی» به نقطه قوت فیلم تبدیل و باعث شد فیلم نقدهای بسیار مثبتی از سختگیرترین منتقدین هالیوود دریافت کند. البته سایت Rotten Tomatoes برای اولین بار در تاریخش مجبور شد قسمت نظرات مربوط به فیلم را ببندد، چرا که هواداران سینهچاک فیلم با شدت و خشونت علیه معدود نقدهای منفی موجود در سایت موضع گرفته بودند!
فیلم ممنتو | ۲۰۰۱ | Memento
- امتیاز کاربران فیلیمو: ۸۷ از ۱۰۰
اگرچه اولین فیلم بلند نولان یک فیلم بریتانیایی کوچک در سال ۱۹۹۹ به نام «دنبال کردن» بود، اما نولان با شاهکار هیجانانگیز و روانشناختیاش به نام «ممنتو» بین مخاطبان سینما شناخته شد.
فیلم درباره مردی به نام «لئوناردو» (گای پیرس) است که میخواهد مردانی را که همسرش را به قتل رساندهاند پیدا کند. اما این جستوجو به دلیل ابتلای این مرد به فراموشی بسیار پیچیده است و او باید از طریق کنار هم قرار دادن خاطرات گذشته با استناد به تعدادی عکس و خالکوبی، واقعیت را کشف کند.
ساختار روایی مبتکرانه «ممنتو» – صحنههای سیاه و سفیدی که داستان را به ترتیب زمانی با صحنههای رنگی مطابقت میدهند- برای نولان اولین نامزدی اسکار بهترین فیلمنامه اورجینال را به ارمغان آورد.
فیلم شوالیه تاریکی | ۲۰۰۸ | The Dark Knight
- امتیاز کاربران فیلیمو: ۹۵ از ۱۰۰
فیلم شوالیه تاریکی یک جهش هنری عظیم در کارنامه کریستوفر نولان بود. نولان که دیگر محدود به الزامات روایی لازم برای روایت «داستان اصلی» نبود، آزاد بود تا در دنیای آنتاگونیستهای بتمن کاوش کند و برود سراغ بدمن محبوب و پیچیدهای به نام جوکر.
«هیث لجر» در آخرین فیلم زندگیاش، جوکر خود را بهعنوان یک دلقک اسکیزوفرنیک روانپریش و قاتل و فاقد حس همدلی از آب درآورد و همین رویکرد و قدرت اجرای او، باعث عمیقتر شدن فیلم شد. شوالیه تاریکی احتمالا بهترین فیلم ابرقهرمانی تمام تاریخ است.
لجر که شش ماه قبل از اکران فیلم به دلیل خودکشی درگذشت، بعد از مرگش اسکار بهترین بازیگر نقش مکمل را گرفت. اما فیلم در کمال تعجب به خاطر سیاستهای عجیب آکادمی حتی نامزد دریافت «بهترین فیلم» هم نشد.
فیلم دانکرک | ۲۰۱۷ | Dunkirk
- امتیاز کاربران فیلیمو: ۸۵ از ۱۰۰
هنگامی که برای اولین بار اعلام شد که آخرین فیلم نولان، یک درام تاریخی درباره جنگ جهانی دوم است که در جریان نبرد دانکرک اتفاق میافتد، بسیاری از طرفداران نولان احتمالا این سوال را داشتند که چرا این کارگردان نوگرا، سراغ چنین ژانر فرسودهای رفته است.
اما علیرغم فضای آشنای فیلم، هر پلان از «دانکرک» به شدت نولانی است. شیفتگی آشنای او نسبت به زمان در این فیلم بازگشته است، زیرا داستان او در سه عرصه مختلف روایت می شود: نبرد در خشکی (که یک هفته طول کشید)، نبرد در دریا (که یک روز طول کشید) و نبرد هوایی (که فقط ساعتی به طول انجامید).
با این حال، ایده جسورانه نولان این است که داستان خود را طوری تعریف کند که گویی همه داستانها همزمان اتفاق افتادهاند. برخلاف شوالیه تاریکی که تنها با اجرای انفرادی و قدرتمند هیث لجر هدایت میشد، فیلم دانکرک گروه قابل توجهی از بازیگران دارد که همه عالی هستند و باعث شدهاند تا این فیلم، پختهترین و بالغترین فیلم کریستوفر نولان باشد.
با توجه به اکران فیلم اوپنهایمر، جایگاه آن را در کارنامه سینمایی نولان چطور پیشبینی میکنید؟
آیا به نظر شما اوپنهایمر میتواند جای دانکرک را در صدر جدول تصاحب کند؟
سلام.من از اثار کریس نولان چند برداشت داشتم فاصله بین واقعیت و رویا انقدر نزدیکه که شما رو مجاب میکنه شاید در صحنه زندگی شما دارید یک رویای تلخ یا شیرین رو تجربه میکنین و حتم دارید واقعی هست حتی اگر شواهد گواه چیز دیگری باشد.ناخوداگاه بهتون این حس رو میده که امکان داره دنیایی ک واقعی میدونیدش فقط ی خواب یا رویا باشه و شما در اون غرق شدید…
به نظرم توهمات ذهنی ارزش درگیر کردن و هزینه کردن رو نداره فکر نون باش خربزه چیه،؟?،
تنت یک شاهکار تمام عیاره ومعمولا برای بار اول نمیتونی بفهمیش .اگرمیخواهید تنت را ببینید و لذت ببرید حتما باید حداقل درباره فیزیک که درباره زمان و نجوم صحبت میکنه یکسری اطلاعاتی داشته باشید اگر شما از آن دسته افرادی هستید که این اطلاعات را ندارید مستقیم به شما خواهم گفت که نه این فیلم و نه دیگر فیلمهای کریستوفر نولان به درد شما نخواهد خورد و فکر میکنید که وقت شما تلف شده من به شما توصیه میکنم که قبل از دیدن این فیلم یا فیلم دیگری از نولان مثل فیلم میان ستاره ایی حتما کتابی که به شما معرفی میکنم را بخوانید و بعد این فیلمها را ببینید کتاب تاریخچه زمان نوشته استیون هاوکینگ را که فیزیک فضا زمان را تقریبا به زبان ساده بیان کرده باعث میشه خیلی از سکانس های فیلم را بتوانید هضم کنید .به طور مثال پدیده کرم چاله و خیلی از پدیده های دیگر که در کهکشانها اتفاق میوفتد را برای شما قابل فهم میکند هرگز این کتاب را ازدست ندهید من بعد از خواندن این کتاب تمام تصوراتم از کائنات عوض شد ..من کامبیز بخشایی خوشحال میشم در این موارد بحث کنیم
فقط یه ایرانی میتونه تو همه چیز متخصص باشه 😂😂😁
خدمت اون دوستی که میگه باس اروم اروم دید نیازی به دوبار دیدن نداره:عزیزم مگه صحنه داوری فوتباله که بزاریم رو دور اهسته که بهتر ببینم اتفاقا زیابیی تنت به همینه که مغزمون رو به چالش بکشه و ببینه مغز میتونه تحلیل کنه که داره چه اتفاقی می افته یا نه وگرنه که اگه قرار بود همه چیز رو اهسته اهسته جلو ببریم تا بفهمیم چی شده که من الان جای فغانی بودم شما هم جای نولان
نظرتو بزار در کوزه ابشو بخور
تنت از لحاظ فیلمنامه و شخصیت پردازی بسیارضعیف بود
درخشندگی نولان با این دو فیلم اخیرش(دانکرک،تنت) افول کرده
زیاد با رتبه بندی شما موافق نیستم دانکرک ارزش جایگاه پنجم رو نداره
رده بندی خودم
۱_Inception
۲_The Prestige
۳_Interstellar
۴_The Dark Knight
۵_memento
کریستوفر نولان از بازیگر ها کار میکشید و اینو به نفع خودشون میدونست( ک در واقع ب نفع بازیگرا هم بود فیلم معروف میشد و بازی اونا می درخشید)
سر دارک نایت هیث لجر تمرینات سخت و طولانی داشت
اما باعث شد تبدیل ب جوکری بشه ک تو تاریخ ماندگار ثبت بشه و کسی نتونه جاش رو بگیره ( حتی فیلم اختصاصی جوکر با اون همه هزینه)
دوسته عزیزی که میگی نیازی به دوباره دیدن نداره!!! عزیزم سخت در اشتباهی.خوده نولان هم بیاد توضیح بده بازم مفهومش سخته برامون.حتی نمیشه نظر داد راجب فیلم.اونقدر که سنگینه
سلام. بنظرم سخت دراشتباهیم اگر بخواهیم آثارآقای کریستوفرنولان رو بصورت تکی وبا یک بار دیدن تحلیل کنیم، یا آثار ایشان رو برای سرگرمی ببینید یا قبلش حتما باجهانبینی نولان آشنا بشید، نولان یک یهودیه ماکسیمالیسته..
عزیزی ک میگی انتروپی اشیا معکوس شده شما اگه هزار بارم فیلمو ببینی نمیفهمی داستان چیه
یعنی من همش میگم ایکاش من این یلم رو ندیده بودم از بس محشر بود دلم میخواد دوباره قبل از اینکه ببینمش نگاش کنم
واقعا این جمله برازنده نولان هست:
“”نولان و دیگر هیچ””
نیاز به دوبار دیدن نداره . درک همزمان اینکه دو خط داستان به طور معکوس روکامل درک کرد سخته . باید کمی آهسته تر بعضی سکانس هارودید . اصلا فیلمش سفر در زمان نیست . فقط آنتروپی اشیا برعکس میشه که باعث میشه زمان تغییر کنه . هزار بار هم ببینی خیلی جاهاش رو تا ثانیه به ثانیه تحلیل همزمان نکنی بازم فایده نداره
واقعا گفتن این حرف که میشود با یکبار دیدن این فیلم به قدرت کریستوفر نولان در ساخت این اثر پی برد خنده دار است واقعا کارهای کریستوفر نولان همیشه خلاقانه و منحصر بفرد است و اینبار با خلق تنت شکلی دیگر از فیلم را به دنیای سینما نشان داد
بله فیلم تنت ساخته ی کریستوفرنولان اثری است که نیاز به بیش از یک بار مشاهده دارد زیرا مفاهیم زمانی
سنگینی وجود دارد و داستان به شکل ساده ای بیان نشده و سعی شده تا حد امکان از جلوه های ویژه
استفاده نشه و درکل فیلم خوبی بود