درباره نخستین جشنواره نقد فیلیمو

جشنواره‌ای برای بهتر دیدن

فراخوان نخستین جشنواره نقد فیلیمو

اقدام پلتفرم فیلیمو برای برگزاری نخستین جشنواره نقد را که در زمینه نقد و یادداشت بر آثار تولید شده در شبکه نمایش خانگی است را باید تمهیدی هوشمندانه در جهت ارتقاء فرهنگ نقد و رشد نگرش تحلیلی و در نهایت اقدامی در جهت مخاطب‌پروری دانست که می‌تواند هم زمینه و بستری برای ارزیابی آثار تولید شده در پلتفرم‌ها را فراهم کرده تا آن‌ها با نقاط ضعف و قوت خود آشنا شده و احتمالا به ترمیم و تقویت تولیدات خود بپردازند و هم از آن طرف به تحکیم و بسط نگاه منتقدانه و تحلیگر در مخاطب کمک می‌کند تا به سواد رسانه‌ای و دراماتیک مجهز شده و به درک بهتری از آثار تولید شده دست یابند.

راه‌اندازی بخش مردمی جشنواره فیلیمو نقد می‌تواند بستر مناسبی برای مخاطبان عادی فراهم کند تا آن‌ها نیز دست به قلم برده و مشق نقد کنند. این رویکرد می‌تواند مخاطب را به درگیر شدن بیشتر و آگاهانه‌تر با آثار نمایشی کمک کند و در واقع به تربیت ذهن و نگاه تحلیلگرانه آن‌ها دامن بزند تا از تماشاگری به کنشگری ارتقاء پیدا کنند

درکی که البته به لذت بیشتر از تماشای این آثار هم کمک می‌کند. فرم و ساختار اجرایی این جشنواره نیز نگاهی همه جانبه داشته و رسانه و مردم یا منتقدان و مردم که ترکیبی از مخاطبان خاص و عام هستند را در برمی گیرد. به این معنا که این جشنواره در دو بخش رسانه (ویژه نقدهای منتشر شده در رسانه‌های رسمی؛ روزنامه، سایت، خبرگزاری، هفته‌نامه، ماهنامه و فصلنامه) و شبکه‌های اجتماعی (اینستاگرام و…) توسط روزنامه‌نگاران و منتقدان و در بخش مردمی (ویژه نقدهای ارسالی توسط مخاطبان فیلیمو) برگزار خواهد شد.

در واقع جامعه آماری این جشنواره همه رسانه‌های کشور را که در زمینه نقد و تحلیل آثار نمایشی هستند دربرگرفته و به جرات می‌توان آن را یک جشنواره مجازی رسانه‌ای دانست که زمینه رقابت بین رسانه‌های مکتوب و الکترونیک را فراهم کرده و حتی در آن‌ها انگیزه و اراده‌ای برای توجه به تولیدات نمایشی در پلتفرم‌ها ایجاد می‌کند. این اقدام در واقع خود پلتفرم‌ها را به مثابه رسانه‌های نوین تصویری وارد چرخه نقد رسانه‌ای قرار داده و به قوام و دوام آن‌ها کمک می‌کند.

از سوی دیگر راه‌اندازی بخش مردمی جشنواره نیز می‌تواند بستر مناسبی برای مخاطبان عادی فراهم کند تا آن‌ها نیز دست به قلم برده و مشق نقد کنند. این رویکرد می‌تواند مخاطب را به درگیر شدن بیشتر و آگاهانه‌تر با آثار نمایشی که از طریق پلتفرم‌ها به تماشای آن‌ها می‌نشیند کمک کند و در واقع به تربیت ذهن و نگاه تحلیلگرانه آن‌ها دامن بزند تا از تماشاگری به کنشگری ارتقاء پیدا کنند و صرفا یک بیننده منفعل نباشند.

نکته جالب اینکه شبکه‌های اجتماعی مثل اینستاگرام و در واقع نقد در فضای مجازی هم به این رقابت دعوت شده و مورد توجه قرار گرفته است. این امکان می‌تواند به کشف استعدادهایی در نگارش و نقدنویسی کمک کند که به جز رسانه‌های شخصی خود، رسانه‌ای برای ثبت فعالیت‌های خود ندارند. تبصره منطقی و معقولی هم به این بخش اضافه شده که بسیار هوشمندانه است. به این معنا که یادداشت‌های بخش مردمی نباید به هیچ وجه کپی یا الهام گرفته از یادداشت‌ها و نقدهای رسمی در رسانه‌ها باشد. این شرط کمک می‌کند تا صدق و خلوص نقدهای مردمی و ارزیابی دقیق آن ممکن شود و فرهنگ درست نقدنویسی در جامعه بسط و گسترش یابد.

خوشبختانه داوران خوبی هم برای این جشنواره انتخاب شدند؛ حسین معززی‌نیا، شادمهر راستین و آنتونیا شرکا، هیئت داوران سه نفره حرفه‌ای برای ارزیابی آثار ارسال شده به این جشنواره هستند. از ویژگی‌های خوب دیگر این جشنواره این است که به مجموعه‌های نمایشی محدود نشده و انواع تولیدات مثل مسابقات و سرگرمی را هم شامل می‌شود و این امکانی فراهم می‌کند تا برنامه‌های غیر نمایشی هم از مزایای نقد برخوردار شده و ضعف و قوت‌های خود را در آینه نقدها ببینند.

برگزاری این جشنواره در نهایت می‌تواند بهتر دیدن، تماشای هوشمندانه و مخاطب کنشگر بودن را در سطح جامعه بسط داده و نهادینه کند که هم به ارتقاء درک دراماتیک مخاطب کمک می‌کند و هم به ارتقاء کیفی تولیدات پلتفرم‌ها.

نظر شما چیست؟

ایمیل شما منتشر نخواهد شد

از اینکه نظرتان را با ما در میان می‌گذارید، خوشحالیم